Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Gentse bisschop Mgr. Van Looy over Maria

Gentse bisschop Mgr. Van Looy over Maria
GENT (RKnieuws.net) - "Als moeder zong, was heel het huis in vreugde’’, zo zingt het lied en iedereen weet en voelt dat het waar is. De volkswijsheid doet ons deugd. De aanwezigheid van moeder, van "een moeder’’ in ons leven geeft rust en geborgenheid. Voor de maand mei ontvangen we uitnodigingen om mee te gaan naar plekken waar die rust van een moeder heerst, waar mensen zich samen zetten om te zingen en te bidden, samen met Maria de moeder van Jezus. Dat schrijft Mgr. Van Looy, bisschop van Gent.

Het is goed nieuws dat in onze bedevaartsoorden mensen samen komen, graag, om te voelen dat het geloof leeft en het uit te drukken naar elkaar toe. Er wordt een snaar geraakt die voor velen slechts op die plaatsen geraakt wordt en dat geeft een heilzaam gevoel.

Ik meen niet dat dit een nostalgisch gevoel is. Het gaat eerder naar de kern van ons mens zijn, naar wat we eigenlijk allemaal zoeken. We spreken van bijtanken op die plekken. Wat een zondag voor ons doet in de tijdspanne van een week, dat doet een bezoek aan Oostakker of een ander mariaal oord voor een langere tijd.

Hier kunnen we praten en gehoord worden over wat er in ons leven omgaat. We kunnen het allemaal een keer goed zeggen en we weten dat onze moeder naar ons luistert. Haar antwoord wordt niet met de oren gehoord, wel met het hart. Niet met woorden, maar met een echt gevoel van rust en erkend worden. Hier denken we aan mensen die gestorven zijn, aan buren of vrienden die het moeilijk hebben of die een ongeluk meegemaakt hebben. Hier worden we meer gemeenschap, meer Kerk, meer mensheid.

In het evangelie wordt over Maria niet veel verteld. Het gaat er vooral over om te zeggen dat ze de moeder van Jezus was. In het Johannesevangelie lezen we hoe ze een publieke rol speelde op de bruiloft van Kana, maar verder was het haar taak dichtbij haar zoon te zijn, tot aan de voet van het kruis. Ze gaat mee met Johannes na Jezus’ dood en daarna horen we er eigenlijk niets meer van. Toch speelt ze een rol in het leven van de apostelen. Ze was getuige van de zending die ze kregen van Jezus na zijn verrijzenis.

Het grote gebeuren is dat ze door Jezus zelf aan ons tot moeder gegeven wordt. Dat is al te zien geweest in haar beschikbaarheid bij de boodschap, toen ze Jezus opzocht in de tempel en zeker toen ze aanwezig was op moeilijke momenten. Haar verhouding tot de mensheid is juist deze dat ze al haar aandacht op mensen richt, zoals ze in Kana deed. Haar moeder zijn begrenst zich niet in een relatie tot haar zoon; ze is ingestapt in een plan van God voor de hele mensheid. Ze is moeder, omdat God haar zo gewild heeft.

Moeder zijn is daarom een opdracht die God gegeven heeft, evenals vader zijn natuurlijk. Het staat geschreven in de gegevenheid die men bij de schepping ontvangen heeft. Het is niet alleen een feitelijke rol. Het is ook een pedagogische opdracht die niet alleen het gezin of het kind aangaat. Moeder zijn is een wezenlijke trek die in alles doorschijnt en naar iedereen een boodschap heeft.

Aanwezig zijn is de eerste uitdrukking ervan, met zijn hele wezen, zoals het kind in de schoot door het hele wezen gedragen wordt. Bereid zijn is de tweede. Het is leven geven op elk moment van het eigen leven, leven doorgeven - vandaag zouden we het woord "animeren’’ kunnen gebruiken. Zorgend en leidend in de wereld staan. Een moeder weet wat er omgaat en kent ook de gevaren waarvoor zij het kind moet behoeden, de weg die ze moet voorleggen. Lijden is zeker een deel van het moederschap, samen lijden, mede-lijden zal het vaak worden.
Een heel bijzondere pedagogische trek is het samenbrengen en samenhouden van de gemeenschap: de warmte scheppen van de familie, de bereidheid te luisteren en atmosfeer te scheppen. Moeder brengt altijd een verhaal van gemeenschap en van familie.

Waar haalt zij daartoe de energie? Waar heeft Maria de energie gehaald om onder het kruis te staan en dan nog mee te gaan met Johannes en de leerlingen te sterken in hun nieuwe moeilijke opdracht?

De wisselwerking is wellicht de sleutel van deze vraag. Dat wil zeggen dat moeder zich onvermoeid inzet voor de familie, maar ook uit de familie haar kracht haalt. Dat doet een beweging ontstaan van geven en ontvangen, van kracht en versterking. Dat wordt dan weer gevoed door de bewondering, door het observeren van wat er gebeurt in de gemeenschap. Maria had zeker een enorme bewondering voor wat er gebeurde rond haar zoon en voor wat de leerlingen in staat waren te geven in antwoord op zijn vraag naar engagement. Deze wisselwerking, deze "bevruchting’’ van elkaar is de innerlijke kracht die de gemeenschap kan geven.

Maria concentreerde zich op Jezus, maar juist dat gaf haar de kracht om moeder te worden van het volk, om aanwezig te zijn in de geschiedenis en voor de mensheid een bron te zijn van sterkte, aldus Mgr. Van Looy. (tb)


 
 

 

Rorate Zoeken