Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Evangelie volgens de Simpsons

Evangelie volgens de Simpsons
BRUSSEL (KerkNet/TheGuardian) - De Simpsons zijn begonnen aan een merkwaardige intocht in de theologische handboeken. Toen Matt Groening destijds zijn serie over 'het Amerikaanse doorsneegezin' startte, had hij daar echter allerminst 'hogere' bedoelingen mee.
Ondertussen zijn Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie door de kerken in de armen gesloten, niet in de laatste plaats omdat de figuurtjes en hun fratsen zich uitstekend lenen voor theologische handboeken en cursusboeken voor priesters in opleiding.

Volgens de krant The Guardian bleek uit een onderzoek uit 1999 dat 91% van de kinderen en 84% van de volwassenen zich het best konden identificeren met de leden van het gezin Simpson. Toen de serie indertijd op zondagavond op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden, keken ruim 15 miljoen Amerikanen. De reeks wordt vandaag wekelijks in 60 à 70 landen bekeken.

En geloof het of niet, maar de Simpson hebben volgens specialisten echt wel iets te zeggen...
Een analyse van de University of California kwam tot de conclusie dat 70% van de serie een of andere religieuze inhoud heeft. 10% van de afleveringen behandelt zelfs specifiek religieuze onderwerpen.

De serie kan volgens The Guardian ook op de sympathie rekenen van Rowan Williams, aartsbisschop van Wales en één van de belangrijkste hedendaagse anglicaanse theologen. Volgens hem promoten de Simpsons klassieke waarden als fijngevoeligheid, nederigheid en deugdzaamheid.
 
 

 

Rorate Zoeken