Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Mariabeeld prijkt opnieuw in Brugse nis

Mariabeeld prijkt opnieuw in Brugse nis
BRUGGE (RKnieuws.net) - Na een klein jaar afwezigheid prijkt het Mariabeeld met kind, dat de gevel van Manna Kunsthuis (hoekhuis Heilige Geeststraat – Pijperstraat) in Brugge siert, opnieuw in de nis. Op uitnodiging van Uitgeverij Muurkranten zegent mgr. Roger Vangheluwe het beeld op maandag 10 mei om 11 uur.


Het betreft een zorgvuldig gemaakte kopie: het oorspronkelijke beeld, dat net als het huis uit de zeventiende eeuw stamt, was niet meer te herstellen. Dit werd vastgesteld tijdens de restauratiewerken aan de gevel van het imposante hoekhuis.

De firma Priem-de Brabander goot op basis van mallen van het origineel een kopie in hydraulische gietsteen. Aangezien het oorspronkelijke beeld zwaar gehavend was, had restauratrice Sofie Priem heel wat retouche- en herboetseerwerk. Het nieuwe beeld is anderhalve meter hoog en weegt driehonderd kilogram.

De stad Brugge zet de vele Mariabeelden letterlijk in de bloemen tijdens de Mariamaand. Uitgeverij Muurkranten, de gangmaker van Manna Kunsthuis, vond het dan ook een goed idee om het Mariabeeld in het begin van de meimaand te laten zegenen door bisschop en buurman Roger Vangheluwe.

Manna Kunsthuis is het project van de Brugse Uitgeverij Muurkranten rond moderne kunst, spiritualiteit en levensvragen. Er lopen tijdelijke tentoonstellingen van schilderkunst, beeldhouwwerk en kalligrafie en er is een grafiekwinkel met wenskaarten, kalligrafie en boekjes. Manna Kunsthuis is van maandag tot zaterdag vrij toegankelijk tussen 14 en 18 uur.

De korte plechtigheid van volgende maandag vindt plaats in Manna Kunsthuis in het bijzijn van de leden van de vereniging Brugge Mariastad en het team van Manna Kunsthuis (Heilige Geeststraat 3, tegenover het bisschopshuis). (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken