Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Registratie Wereldjongerendagen 2005 begint in juli

Registratie Wereldjongerendagen 2005 begint in juli
KEULEN (RKnieuws.net) - In juli begint de registratie voor de Wereldjongerendagen 2005. Het grootste jongerenevenement ter wereld zal dat jaar gehouden worden in Keulen. De organisatie hoopt op een massale opkomst, en de Nederlandse bisdommen zijn al druk doende om daar een steentje in bij te dragen.
De registratie opent allereerst voor groepen. Individuele pelgrims worden opgeroepen om bij het eigen bisdom te registreren. Inmiddels hebben bisdommen over de hele wereld al contacten gelegd met de organisatie in Keulen. Ook de Nederlandse bisdommen zijn hiermee al vroeg begonnen. Ieder bisdom zal ook een voorprogramma aanbieden voor haar jongeren.

WJD-site voor Nederland online

<a href="http://www.wjd.nl" target="new_page"><img src="img.php?t=rkn_gfx&id=1276" align="right" border="1" hspace="5"></a>Inmiddels is de officiële website van de Nederlandse bisdommen online. Deze site is te vinden op <a href="http://www.wjd.nl" target="new_page">www.wjd.nl </a>en zal voortdurend uitgebreid en geactualiseerd worden. Binnenkort zal er ook een community rond de site beginnen. Op de site kan iedereen zich opgeven om het laatste nieuws over de voorbereiding per e-mail te ontvangen.

"Pilgrim's pack"

Net als bij voorgaande internationale WJD-ontmoetingen zullen de pelgrims ook in Keulen een speciaal "pilgrim's pack" krijgen. Daarin zitten naast aardigheidjes uit het gastland ook een bijbel en een gebedenboekje.

Catechese, verzoening, ontmoeting en muziek

De Wereldjongerendagen hebben een breed programma. Jongeren krijgen tijdens het programma voor hun eigen landelijke groep catechese van hun bisschoppen, velen ontvangen het Sacrament van Verzoening en gaan naar Eucharistische aanbidding. Organisaties als Focolare, Taizé en Emmanuel houden workshops over diverse onderwerpen.

Tijdens de samenkomsten met alle andere wereldjongeren voor de openingsmis, welkomstviering voor de paus, kruisweg, avondwake of pauselijke zondagsmis staat alles in het teken van ontmoeting. Speldjes, vlaggetjes, stickers, munten en andere nationale souveniertjes worden uitgewisseld terwijl op de achtergrond de nieuwste Christelijke muziek klinkt. Van een rappende pater Franciscaan uit New York tot een groep Afrikaanse trommelaars.

De steden die gastheer zijn voor het evenement veranderen in een feestende massa jongeren, en wel "zonder de gebruikelijke cannabisdampen boven de stad," zoals een Canadese krant in 2002 schreef. Het is gewoonte van pelgrims om in nationale uitdossingen zingend door de straten gaan. Opvallend is dat de criminaliteit in de gaststad altijd significant daalt ten tijde van de WJD. (AtK)
 
 

 

Rorate Zoeken