Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Aartsbisschop Lajolo: ´Mishandeling Iraakse gevangenen is een belediging van God´

Aartsbisschop Lajolo: ´Mishandeling Iraakse gevangenen is een belediging van God´
<img src="img.php?t=rkn_gfx&id=1278" align="right" border="1" hspace="5">VATICAANSTAD (AFP/RKnieuws.net) - De mishandeling van Iraakse gevangenen is een belediging van God. Dat zei de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken, aartsbisschop Giovanni Lajolo, vrijdag in een interview.
"Geweld tegen mensen beledigt God zelf, die de mens naar zijn beeld heeft geschapen", aldus Lajolo. De mishandeling van Iraakse gevangenen zijn "brute daden, tegengesteld aan de meest elementaire mensenrechten en radicaal in tegenspraak met de christelijke moraal."

"Het schandaal is allen maar erger als deze daden werden gepleegd door Christenen," vervolgde hij. "Toch moeten we tegelijkertijd benadrukken dat zulke misdaden in een democratie niet worden weggestopt. Dat geldt voor de Verenigde Staten, waar de verantwoordelijken berecht en gestraft zullen worden, net als hun oversten, die hun plicht om hen in de gaten te houden verzaakt hebben."

Lajolo zei te hopen dat Irak zo snel mogelijk zijn onafhankelijkheid en souvereiniteit zal terugkrijgen, dat het land leiding zal krijgen van "een competente Iraakse leider, die als zodanig erkend wordt door het volk", en dat de Verenigde Naties "een bepalende rol" krijgen in het land.

Kardinaal Tauran

Enkele dagen geleden gaf de voorganger van Lajolo, de Franse kardinaal Jean-Louis Tauran al kritiek op de foto's van de mishandelingen die in de media verschenen waren. "Deze beelden hebben een vreselijk effect op de Arabische bevolking en op de hele wereld," aldus Tauran.

"Als de menselijke waardigheid op zo'n manier wordt geridiculiseerd, werpt dat barrières op. Als iemand oorlog voert moet hij de wet respecteren".

Volgens Tauran gedragen de Amerikaanse soldaten zich normaal niet zo; hij noemde de foto's van de mishandelingen "betreurenswaardig".

Het is volgens hem duidelijk dat de oorlog in Irak niet geslaagd is in het uitroeien van het terrorisme. "De paus had redenen om het idee van een preventieve oorlog te veroordelen, en het is duidelijk dat deze oorlog het terrorisme niet heeft uitgebannen," aldus Tauran.
 
 

 

Rorate Zoeken