Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Bisschoppen: Stem voor Europees Parlement

Bisschoppen: Stem voor Europees Parlement
BRUSSEL (The Tablet/RKnieuws.net) - Alle Europeanen hebben de "morele plicht" om te gaan stemmen voor het Europees parlement in juni. Dat stelt de Commissie voor de Bisschoppenconferenties van de Europese Gemeenschap. In een verklaring worden ook een aantal kwesties genoemd waarop kiezers politieke partijen kunnen bevragen.
Kiezers in alle landen van de Europese Unie worden opgeroepen om te denken aan de "fundamentele waarden" die op het spel staan in de grootste verkiezingen van de Westerse wereld. Mensen "van alle geloven en niet-gelovigen" worden aangemoedigd om "zichzelf te informeren over de kandidaten en de programma's van de politieke partijen." Want, zo schrijven de bisschoppen, "iedereen die het parlement afdoet als een 'gespreksgroep' mist een significant deel van het Europese democratische besluitvormingsproces."

In de verklaring "Een kans om onze waarden werkelijkheid te maken" noemt de Commissie een aantal vraagstukken die ze van belang vindt. Zo worden kiezers worden aangemoedigd om partijen te bevragen op hun "respect voor het leven" en hun bereidheid zich in te zetten voor een "open en inclusieve verwijzing naar Europa's Christelijke erfgoed" in de nieuwe grondwet voor de Europese Unie. In het lijstje van 12 punten worden ook de bestrijding van terrorisme, migratie en het beschikbaar stellen van geld voor wetenschappelijk onderzoek genoemd.

Discussie

De secretaris-generaal van de Commissie, Mgr. Noel Treanor, vindt het van belang dat de verwijzing naar het Christendom ín de grondwet komt, en niet in een aparte verklaring naast de grondwet.

Treanor verwacht dat het Europees Parlement een belangrijke rol zal spelen in discussies over abortus en euthanasie.

Europese verkiezingen

De Europese verkiezingen zullen gehouden worden tussen 10 juni en 13 juni. Er zal dan een nieuw parlement gekozen worden voor de komende 5 jaar. Sinds de eerste verkiezingen in 1979 is de opkomst steeds verder afgenomen. Bij de laatste verkiezingen, in 1999, kwam maar 49.4 procent van de Europeanen naar de stembus. Waarbij opgemerkt moet worden dat in België, Griekenland, Italië en Luxemburg een stemplicht geldt.

<a href="http://www.comece.org/comece.taf?_function=news&_sub=&id=1&language=en" target="new_page">Klik hier voor de Engelse tekst van de verklaring</a>

<a href="http://www.comece.org/comece.taf?_function=news&id=1&language=fr" target="new_page">Klik hier voor de Franse tekst van de verklaring</a>

<a href="http://www.comece.org/comece.taf?_function=news&_sub=&id=1&language=de" target="new_page">Klik hier voor de Duitste tekst van de verklaring</a>
 
 

 

Rorate Zoeken