Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Onrust in Zwitserse kerk aan vooravond pausbezoek

Onrust in Zwitserse kerk aan vooravond pausbezoek
BERN (SN/RKnieuws.net) - De Zwitserse bisschoppen hebben hun afkeuring uitgesproken over een open brief waarin 40 priesters, theologen en leken vragen om het aftreden van paus Johannes Paulus II. De brief zorgt voor veel onrust in de Zwitserse kerk, vooral omdat begin juni de paus het land voor het eerst in 20 jaar zal bezoeken.
Gisteren, op de verjaardag van de paus, stuurde de groep de brief naar de Zwitserse bisschoppen. Men vindt dat de paus, net als alle andere bisschoppen, op z'n 75e met emeritaat moet gaan. <a href="http://www.bistum-basel.ch/d/aktuell/news/news_detail.php?nemeid=28205" target="new_page">Bisschop Koch van Basel </a>noemde dat "onsmakelijk en ontrouw." In een open brief distantieert hij zich "onthutst en treurig - zeker ook in naam van veel Katholieken" van de inhoud van de 'brief uit Basel' zoals het gewraakte schrijven genoemd wordt. De roep om aftreden van de paus noemt de bisschop "absurd." Koch meldt voor de volledigheid dat hij het verzoek om de brief aan de paus te overhandigen niet zal honoreren.

De secretaris-generaal van de Zwitserse bisschoppen, Agnell Rickenmann, stelt dat "men de paus drie weken voor zijn bezoek niet zo taktloos kan behandelen."

Woordvoerder Marc Aellen van de Zwitserse bisschoppenconferentie vindt het "buitengewoon verontrustend dat mensen het bezoek van de paus moeten gebruiken om zo'n uitspraak te doen." De brief is volgens hem "niet tekenend voor de begroeting die Zwitserland voor de paus voorbereid."

Geloofwaardigheid

De briefschrijvers worden vertegenwoordigd door vormingsmedewerker Xavier Pfister van de Katholieke Kerk in Basel. In een interview met Swissinfo erkent hij dat de paus veel goeds heeft gedaan, maar hij denkt dat de geloofwaardigheid van de paus in het geding is. "Naar mate zijn leeftijd toeneemt en zijn gezondheid afneemt, worden zijn vaardigheden steeds meer betwijfeld en de paus is in zekere zin minder geloofwaardig. En wij denken dat het belangrijk is om hem dat te vertellen, zodat hij nadenkt over terugtreden," aldus Pfister.

In het derde millenium moet het volgens Pfister "door Kerkleiders als normaal beschouwd worden dat de paus met emeritaat gaat, om zo de geloofwaardigheid van het ambt te behouden. Hij vindt het tijdstip van de brief niet ongelukkig, er is juist bewust gekozen om "de verschillende opvattingen binnen de Zwitserse Katholieke Kerk helder te maken."

<a href="http://www.kath.ch/aktuell_detail.php?meid=28216" target="new_page">Klik hier voor de volledige tekst van de brief (Duits)</a>
 
 

 

Rorate Zoeken