Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

"Amerikaanse Kerk verkeert in geloofscrisis"

WASHINGTON (CNS/RKnieuws.net) – Als de Amerikaanse bisschoppen dit jaar niet een tweede serie onderzoeken naar seksueel misbruik starten dan “zal dat door het hele land gezien worden als een volgende aanwijzing van terugtrekking [door de bisschoppen] dat het herstel van vertrouwen ernstig zal ondermijnen.” Dat zei Leon Panetta in een rede op Santa Clara University. Panetta is lid van de commissie die het seksueel misbruik door geestelijken onderzoekt in opdracht van de Amerikaanse bisschoppen. De huidige crisis in de Kerk is volgens hem een echte “geloofscrisis”
De commissie heeft voorgesteld om een tweede serie onderzoeken te doen bij alle bisdommen. Er zal dan gecontroleerd worden of de bisdommen genoeg doen aan het voorkomen van misbruik en hoe ze in het verleden zijn omgegaan met misbruik.

Op een bijeenkomst in juni zal de Amerikaanse bisschoppenconferentie dat voorstel bespreken, aldus woordvoerder Mary Ann Walsh. Ze meldde dat op die bijeenkomst ook gesproken zal worden over de opvolging van commissieleden die met pensioen gaan.

Crisis van vertrouwen en geloof

Panetta, voormalig chef-staf van Bill Clinton, is bezorgd over uitlatingen van bisschoppen die pleiten voor uitstel van die tweede onderzoeksronde en een herziening van het “Charter voor de Bescherming van Kinderen en Jonge Mensen.” De crisis die nu in de Amerikaanse kerk heerst is volgens Panetta "geen mediacrisis" maar "werkelijk een crisis van vertrouwen en geloof. Als dat door blijft gaan en als bisschoppen proberen het terzijde te schuiven en hopen dat het probleem vanzelf weggaat, dan zal uiteindelijk het vertrouwen in ons geloof blijven afnemen."

De rede van Leon Panetta was onderdeel van een congres van ruim 20 experts op het gebied van seksueel misbruik in de Kerk. Theologen, psychologen, slachtoffers, journalisten en geestelijken spraken over “Zonden tegen de Onschuldigen: Sexueel Misbruik door Priesters en de Rol van de Katholieke Kerk.”
 
 

 

Rorate Zoeken