Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Crisis als kans: zin vinden doorheen het lijden

Crisis als kans: zin vinden doorheen het lijden
LEUVEN (RKnieuws.net) - Ongevraagd krijgt de rouwende mens, min of meer hardhandig, een grote opdracht mee. De opdracht om ´het is zoals het ís´ te aanvaarden. Om dit niet alleen te ´weten´, maar ook te ´ervaren´. En dit is niet eenvoudig, omdat het een heel proces behelst om het woedende verzet te breken, de scherpe pijn, de diepe rouw en het soms onverdraaglijke verdriet te doorstaan.
En toch kan een rouwproces bij verlieservaringen het vertrekpunt markeren van een rijker menselijk en geestelijk leven. Crisismomenten in het leven dragen vaak ongekende kansen in zich om de eigen ´levensmissie´ of ´roeping´ te verdiepen of deze zelfs op het spoor te komen.

Dat is het thema van één van de laatste boeken van de intussen bekende Canadese therapeut en theoloog prof. dr. Jean Monbourquette: A chacun sa mission (elk heeft zijn missie).

Dit is tevens het thema van de studiedag ´Crisis als kans. Zin vinden doorheen het lijden´ die op 25 september e.k. door de Interdiocesane Dienst voor gezinspastoraal wordt georganiseerd in het Maria Theresiacollege te Leuven. De dag wordt er begeleid door de Waalse Isabelle d´Oultremont. Zij is een nauwe medewerkster van Jean Monbourquette (vertaling is voorzien).

Zoals elke mens uniek is, is ook de wijze waarop deze levensopdracht zich kan ontplooien uniek. De te kiezen richting is als een appèl aanwezig in de diepste wezenskern van elke mens. Door er gehoor aan te geven, is het mogelijk om harmonieuzer met jezelf en anderen te leven. Een kwestie van ´ontdekken´ en ´ontwikkelen´. De levensmissie kan verschillende vormen aannemen: een ideaal om te vervolmaken, een passie, een te bereiken doel, een diep geworteld verlangen.

Jean Monbourquette meent uitdrukkelijk dat het God is die ons roept om onze unieke ´missie´ in het leven vorm te geven en deze op anderen te richten. De levensmissie van elke mens is uniek: beminnen. Maar hoe en in welke richting dien je ze persoonlijk te ontwikkelen? Hiertoe is het nodig het spoor te volgen van wat diep gelukkig maakt in het leven. Ons meest intieme verlangen is een spoor van Gods verlangen in onszelf. Het is dit spoor dat volgens Monbourquette toelaat de eigen levensmissie te ontdekken en gestalte te geven, zodat we ten volle kunnen worden wie we ten diepste toe zijn.
Het ontdekken van deze levensmissie als gevolg van een beproeving maakt het mogelijk een nieuwe innerlijke vrijheid te verkennen en ongekende horizonten te ontsluiten. Men komt dan verrijkt uit een ervaring, die ook vernietigend had kunnen werken.

Rouwen is een tijd van ´onderbreking´ waarbij het leven telkens opnieuw in de mens probeert te overwinnen. Elk verlies kan zo ook een bron van persoonlijke groei worden.

Praktisch: de studiedag vindt plaats op zaterdag 25 september 2004 van 9.30u tot 16.00u in de kleine aula van het Maria Theresiacollege, Faculteit Godgeleerdheid, St. Michielsstraat 6, 3000 Leuven. Deelname kost 10 euro, (studenten: 5 euro ).

Inschrijven en inlichtingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (tb) 
 

 

Rorate Zoeken