Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Nederlanders fietsen naar Santiago de Compostella

Nederlanders fietsen naar Santiago de Compostella
BRUSSEL (KerkNet/CNS) - Vier Nederlandse bedevaarders haalden de berichtgeving van het Amerikaanse persagentschap CNS met hun bedevaart naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella. Henk de Muynck, Wim Vermeulen, Kees Langejan en Peter Uipkes moeten ruim 1.400 mijl fietsen om hun eindbestemming in Spanje te bereiken.
Wie te voet de pelgrimsweg aflegt, mag rekenen op ruim twee maand, maar de vier kozen voor de fiets. Enkel De Munyck maakt de pelgrimstocht in de meest traditionele betekenis van het woord. Hij is 62 en pas onlangs gepensioneerd als pr-verantwoordelijke van een bedrijf. Hij noemt de reis een 'boetetocht', die moet bijdragen tot een verandering in zijn leven.

Vermeulen (64) voelt zich vooral aangesproken door het feit dat hij tijdens de tocht veel mensen kan ontmoeten, terwijl Langejan (56) al twintig jaar van plan was om de tocht te maken, maar daarvoor eigenlijk nooit tijd had: "Ik ben protestants, dus de religieuze motivatie is niet zo sterk. Ik ben wel geïnteresseerd in hoe anderen deze tocht beleven." Uipkes (59) denkt dat hij de tocht wel niet helemaal rondmaakt en neemt zich voor om nog mee te rijden tot een de wijngaarden in het zuiden van Frankrijk.

Speciale band

Maar de vier zijn het over een ding roerend is: de tocht naar Santiago de Compostella is geen tocht als alle andere. Er is een speciale band tussen hen gegroeid en onderweg hebben ze kennisgemaakt met de onverwachte vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen.

Op een plaats werden ze overstelpt met brood en eieren en toen een fiets brak was er al snel een vrijwilliger om die terug te smeden. Vermeulen zegt: "Als ze weten dat je naar Santiago gaat, denken de mensen aanvankelijk dat je gek bent. Daarna benijden ze je."

Santiago de Compostella

Na de herovering op de moslims groeide Santiago de Compostella in de Middeleeuwen al snel uit tot een bedevaartsplaats, die bijna even populair was als Rome of Jeruzalem. Volgens de overlevering werd de Heilige Jacobus omstreeks 42 na Christus onthoofd. Daarna zou zijn lichaam naar Spanje overgebracht zijn en uiteindelijk onder de basiliek van Santiago begraven zijn.

Maar in de loop der eeuwen raakte de bedevaartsweg een beetje uit de mode en hetzelfde gebeurde met het netwerk van herbergen en religieuze rustplaatsen die ooit door horden pelgrims werden platgelopen. Even plots raakte de pelgrimsweg opnieuw in de belangstelling.

Spirituele hoofdstad

In 1989 bezocht de paus het bedevaartsoord en riep hij de stad uit tot 'spirituele hoofdstad van Europa'. In 1987 riep de Raad van Europa de bedevaartsweg ook uit tot Europese eerste culturele erfgoed.

Ook de Unesco erkende de 'camino' inmiddels als cultureel erfgoed van de mensheid. Vorig jaar ontving het bedevaartsoord 60.000 pelgrims, maar dit jaar valt de feestdag van St.-Jakob (25 juli) op een zondag en is het dus een heilig Jakobijns jaar. Dat zorgt voor extra drukte en men rekent daarom op meer dan 100.000 pelgrims.

Flink eind te gaan

De Nederlandse pelgrims hebben nog een flink eind te gaan. In Chartres liepen ze Jacques Chevallet tegen het lijf, een van de leden van de Compostellavereniging, die ter plaatse zorgt voor de opvang van de pelgrims. Hij begon daarmee slechts enkele jaren nadat zijn zoontje stierf: "Op bedevaart gaan hielp me begrijpen. Ik aanvaarde niet, maar ik begreep. De bedevaart heeft men nederig gemaakt."

Chartres is slechts een van de vele plaatsjes langs de pelgrimsroute die op zich al een bezoek waard zijn. Voor de vier Nederlandse pelgrims is de tocht nu al een onvergetelijke ervaring.
 
 

 

Rorate Zoeken