Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Dalai Lama, bisschop Ruiz en Hans Küng op bijeenkomst "Parlement Wereldgodsdiensten"

BRUSSEL (KerkNet/RNS/Ekklesia) - De organisatoren van het 'Parlement van Wereldgodsdiensten' verwachten voor hun bijeenkomst in juli a.s. in Barcelona tussen de 7 à 12.000 deelnemers.
Het is de vierde bijeenkomst van het Parlement van Wereldgodsdiensten en de eerste sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de VS en van afgelopen maart in Madrid.

Het vorige 'wereldparlement' vond plaats in 1999 in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, de allereerste editie op 11 september 1893. Toen werd op uitnodiging van twee hindoemonniken in Chicago door de leden van de religieuze en spirituele gemeenschappen van die stad een Parlement voor Wereldgodsdiensten opgericht. Nog datzelfde jaar vond in Chicago een eerste bijeenkomst plaats van vertegenwoordigers van de grote spirituele tradities uit Oost en West.

De tragedie van 11 september 2001 vraagt volgens medeorganisator William E. Lesje zowel een plaatselijk als een globaal antwoord dat hoop geeft en aanzet tot samenwerking. "Het parlement in Barcelona gaat niet over de eenheid van de wereldgodsdiensten, wel over het streven naar harmonie tussen die godsdiensten." Daarom gaat men er op zoek naar punten van overeenstemming op het vlak van geloof en waarden.

Het parlement wordt georganiseerd in samenwerking met het UNESCO-centrum van Catalonië. Eregasten zijn onder meer de Dalai Lama, de Mexicaanse bisschop Ruiz, de theoloog Hans Küng en Raimon Panikar. Er wordt ook voor het eerst de 'Paul Carus'-award uitgereikt, een onderscheiding voor een individu of groep die een buitengewone bijdrage leverde tot de interreligieuze beweging. Paul Carus was een pionier in het streven naar toenadering onder de verschillende godsdiensten.
 
 

 

Rorate Zoeken