Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Ommegang in Kachtem

Ommegang in Kachtem
KACHTEM (RKnieuws.net) - In Kachtem bij Izegem spant de werkgroep Sint-Jansverering zich elk jaar in om de volksdevotie tot Sint-Jan de Doper levendig te houden. Sint-Jan de Doper wordt aanroepen tegen hoofdkwalen, kinderstuipen en epilepsie. De Ommegang vindt dit jaar plaats van woensdag 23 juni tot en met vrijdag 2 juli in de Sint-Jan Baptistkerk te Kachtem.


Op woensdag 23 juni om 19 uur viert Kachtem de opening van de Ommegang met een viering. Tijdens de viering worden de Sint-Janstrossen én de ingrediënten voor de Sint-Janstaart gezegend. Bakker Ruben Cools ontwierp een taart met kenmerken en ingrediënten die typisch waren voor Sint-Jan en de streek waar de heilige leefde. Het recept blijft geheim maar de bakker staat een deel van de verkoopprijs af aan de Sint-Jansverering. Het is de bedoeling om elk jaar de taart te bakken maar alleen tijdens Kachtem Ommegang.

Tijdens het Ommegangsweekend van 26 en 27 juni is kanunnik Louis Maertens predikant. De viering op zaterdag om 16 uur is een jongerenviering. Op Ommegangszondag is er om 8 uur een mis voor de leden van de Confrérie van Sint-Jan. De eucharistieviering van 10 uur wordt opgeluisterd door het Sint-Germanuskoor uit Beveren (Roeselare).

Op Ommegangszondag is er van 14 tot 18 uur elk kwartier een zegening met de kostbare relikwie van Sint-Jan. Tussenin kan men misintenties aanvragen en zich inschrijven in de eeuwenoude confrérie van Sint-Jan. Diaken Adriaan Timperman: „Men laat zich vandaag in de broederschap inschrijven opdat Sint-Jan de Doper bij God een voorspreker zou zijn voor de ingeschrevene, omdat men zich onder zijn bescherming wil plaatsen, opdat men gespaard zou blijven van allerlei ziekten of onheil, omdat men wil proberen de richtlijnen van Sint-Jan op te volgen."

Van 24 juni tot en met 2 juli is er elke werkdag om 17 uur is er kinderzegening met uitdeling van een aandenken. Senioren en gehandicapten zijn extra welkom op de vesperdienst op maandag 28 juni om 15.30 uur. Mgr. Roger Vangheluwe gaat voor in deze dienst. Vrijdag 2 juli om 19 uur: sluitingsmis met een ommegang rond de kerk, begeleid door de fanfare ´Vrede en eendracht´.

Info bij diaken Adriaan Timperman, telefoon 051/30.17.96 en e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Neem ook een kijkje op de website www.sintjansverering.be. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken