Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Historisch vonnis in Israël

Historisch  vonnis in Israël
BRUSSEL (KerkNet/AP/YAHOO) - Een Israëlische rechtbank heeft van de week een volgens vele historisch vonnis uitgesproken. Het Israëlische Hooggerechtshof bepaalde dat buitenlanders die zich tot het jodendom bekeren in aanmerking kunnen komen voor het Israëlische staatsburgerschap.
Daarmee gaat de rechtbank regelrecht in tegen de visie van de orthodoxe rabbijnen. Die zijn van oordeel dat ook mensen die zich in het buitenland tot het liberale of hervormde jodendom bekeren, voor dat taatsburgerschap in aanmerking kunnen komen, maar dat dit in Israël alleen kan voor wie strikt de joodse wetten van de Thorah (volgens het orthodoxe jodendom) naleeft.

De Israëlische rechtbank oordeelde nu met zeven stemmen tegen vier dat die clausule discriminerend is. Toch verbond ze aan haar uitspraak niet automatisch de conclusie dat iedereen die zich in Israël tot het liberale of hervormde jodendom bekeert nu ook maar het staatsburgerschap moet krijgen. Ze gaven de Israëlische minister van Binnenlandse zaken wel de opdracht om de migratiewetten te herzien en binnen 45 dagen uitspraak te doen.
Minister Poraz van Binnenlandse zaken verklaarde dat hij zich in een open geest over de kwestie zou buigen.

De voorbije jaren zijn honderdduizenden niet-joodse immigranten, vooral uit de voormalige Sovjet-Unie, naar Israël geëmigreerd, als echtgenoot of verwant van joodse emigranten. Orthodoxe rabbijnen eisen dat die na hun vestiging in Israël en hun bekering ook een strikt orthodoxe levensstijl aannemen om voor naturalisatie in aanmerking te komen.

De hervormde rabbijn Uri Regev stelde dat dit nog niet het einde is van alle discriminatie, maar dat er wel een belangrijke stap gezet is naar een democratische en volledig joods Israël.
 
 

 

Rorate Zoeken