Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

George W. Bush bij paus Johannes Paulus II

George W. Bush bij paus Johannes Paulus II
VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - De Amerikaanse president George W. Bush heeft in het Vaticaan met paus Johannes Paulus II gesproken. In protest tegen het Amerikaanse optreden in Irak liepen vele tienduizenden mensen door het centrum van Rome.
Bush was vrijdag voor een kort bezoek in Rome bij gelegenheid van de zestigste verjaardag van de bevrijding van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was de eerste keer sinds de intensieve pogingen van de paus vorig jaar om de oorlog in Irak te voorkomen, dat de twee elkaar ontmoetten.

Bij zijn aankomst op het Sint Pietersplein werd Bush door sommige omstanders uitgefloten. In Italië bestaat al lange tijd veel verzet tegen de oorlog in Irak.

Grote zorgen

In zijn toespraak tot de Amerikaanse president onderstreepte paus Johannes Paulus II de grote zorgen over de ernstige situatie in het Midden Oosten, zowel in Irak als in het Heilig Land. "U bent zeer vertrouwd met de ondubbelzinnige stellingname van de Heilige Stoel op dit gebied", aldus de paus. Vorig jaar heeft de paus zich tot het uiterste toe ingespannen om een oorlog in Irak te voorkomen.

De paus drong aan op een snelle normalisering van de situatie door actieve betrokkenheid van de internationale gemeenschap, en de Verenigde Naties in het bijzonder. De paus noemde de aanstelling van een staatshoofd en de vorming van een interim regering in Irak een "bemoedigende stap vooruit". De paus zei ook te hopen op nieuwe onderhandelingen in Israël.

Gezamenlijke menselijke waarden

De paus zinspeelde op het schandaal van de mishandelingen in de Iraakse Abu Ghraib gevangenis. "In de laatste weken zijn andere betreurenswaardige gebeurtenissen aan het licht gekomen die het menselijke en religieuze geweten van iedereen hebben verontrust", aldus de paus. Deze gebeurtenissen hebben "een serene en resolutie toewijding aan gedeelde menselijke waarden bemoeilijkt." "Maar zonder een dergelijke toewijding kan oorlog noch terrorisme overwonnen worden."

Morele waarden

De paus uitte zijn waardering voor Bush' "toewijding aan de promotie van morele waarden in de Amerikaanse samenleving, met betrekking tot het leven en de familie", doelend op het verzet van de Amerikaanse president tegen abortus en het homohuwelijk.

Medaille

De Amerikaanse president overhandigde de paus voor zijn lange jaren van dienst de Presidentiële Medaille van de Vrijheid, de hoogste Amerikaanse civiele onderscheiding.

Het Vaticaan heeft de afgelopen weken de wantoestanden in de Abu Ghraib gevangenis in Irak meerdere malen scherp veroordeeld. Vorige week noemde de paus marteling nog 'een belediging voor de menselijke waardigheid'. (RV)

<a href="http://www.vatican.va/news_services/bulletin/news/14884.php?index=14884&lang=en" target="new">Klik hier om de volledige toespraak van de paus te lezen (Engels)</a>
 
 

 

Rorate Zoeken