Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Willem Vermandere en Bart Van den Bossche op bijbelevent Tabiblia

Willem Vermandere en Bart Van den Bossche op bijbelevent Tabiblia
KORTRIJK (RKnieuws.net) - Als apotheose van het "Jaar van de verkondiging" organiseert het bisdom Brugge een groots bijbelevent, Tabiblia. Het vindt plaats op zaterdagavond 26 juni 2004 vanaf 20 uur in Xpo te Kortrijk. Mgr. Roger Vangheluwe, bisschop van Brugge, is gastheer.
Een stuurgroep onder leiding van bisschoppelijk vicaris Noël Vangansbeke bereidt het evenement voor. Bart Cafmeyer regisseert dit vlot en kleurrijk totaalspektakel.
De productie is in handen van het evenementenbureau Twice (Roeselare). De organisatoren geven het bijbelgebeuren de goedklinkende naam ‘Tabiblia’. Frans Lefevre, voorzitter van het Bijbelhuis, duidt deze keuze. "Tabiblia is niet alleen een welluidend woord waarin muziek zit. Bovendien is het een Griekse aanduiding voor het Boek der Boeken, de bijbel. Die bijbel geeft op onze avond in alle toonaarden zijn muziek prijs. Het wordt een onuitgegeven origineel."

"Het avondvullend programma is inhoudelijk opgebouwd rond de kernthema’s uit de bijbel: schepping, exodus en verrijzenis. Op een heel gevarieerde en creatieve wijze komt deze inhoud aan bod: mimespel, getuigenissen, videoprojectie, zang en samenzang,… Er valt veel te zien en te horen. Maar het is ook de bedoeling dat de aanwezigen vaak samenzingen.

"Het wordt een zangfestijn in de stijl van de ‘Night of the Proms’ in het Sportpaleis van Antwerpen", licht Joris Maesen, secretaris van de stuurgroep van Tabiblia, een tip van de sluier op. "Voor de start van het programma is er een sing-in. Om 20 uur start dan het bijbelevent."

Tal van bekende muzikanten werken aan ‘Tabiblia’ mee waaronder Willem Vermandere, Bart Van den Bossche en Barbara Dex (met een gospel-programma). Ook het vocaal ensemble Collegium de Dunis onder leiding van Ignace Thevelein, de jeugdharmonie Burleske (Gullegem) onder leiding van José Deryckere, Makelele Mingi (djembé en zang) onder leiding van Bieke Vercruysse, Arnold Sercu (piano en zang), Bart Verhelle (zang), circusatelier Woesh onder leiding van Gab Bonduel en de Izegemse Dansacademie onder leiding van Hadewijch Oplinus verlenen hun medewerking. Ook diaclub Knipoogje (Roeselare) en Video-Pro (Kuurne) werken aan Tabiblia mee. Eerder kondigden we Jasper Steverlynck en de broers Kolacny aan maar zij haakten af wegens een concert in het buitenland.

Huub Oosterhuis (Nederlands religieus dichter, inspirator en auteur van veel kerkliederen), Hilde Kieboom (verantwoordelijke Sint Egidius-gemeenschap Antwerpen), Arnoud Raskin (vzw Mobile School), priester Geert Dedecker en anderen zorgen voor een inspirerend woord. In totaal zijn er meer dan 240 uitvoerders op Tabiblia.

Het programma staat open voor een ruim publiek. De initiatiefnemers richten dan ook een warme oproep aan jongeren om Tabiblia mee te maken. "Dit event oogt jong, fris en dynamisch en zal ongetwijfeld jonge mensen boeien. Iedereen met interesse voor een swingend, gevarieerd en stevig inhoudelijk onderbouwd bijbels programma is welkom. Allen die zich op een of andere wijze inzetten in de pastoraal op school, in de parochie, in de sociale vereniging, … zijn bijzonder uitgenodigd", merkt Joris Maesen op. "Wellicht kunnen de verantwoordelijken van de verschillende pastorale sectoren hun medewerkers op het einde van dit werkjaar verrassen met een ticket voor dit bijbelevent."

Kanunnik Frans Lefevre noemt Tabiblia een avondprogramma en toch weer niet. "Want de ochtend staat centraal: de dageraad van schepping, uittocht en verrijzenis." Hij noemt het ook een duik in het bijbelboek en ook veel meer. "Het is geen evocatie van het verleden maar boeiende actualiteit."

Volgens Lefevre heeft Tabiblia iets van "The Night of the Proms" maar het is toch ook anders. "Het is een gevarieerd muziekfestijn met bekende artiesten maar deze getuigende afsluiter van het jaar van de verkondiging is ook een feestelijke liturgie."

In voorverkoop (en dus aan een sterk verminderde prijs! 10 euro in plaats van 12 euro) kan je Tabiblia-toegangskaarten aanschaffen in vier verkooppunten:

Dienst Parochiepastoraal, Centrum Licht en Ruimte,
Oostnieuwkerksesteenweg 51, 8800 Roeselare, tel. 051/26.56.10 (tijdens de kantooruren: van maandag tot en met vrijdag: 9-12 uur en 13.30 uur-17 uur, of op een ander tijdstip na telefonische afspraak)

Religio-winkel De Bron,
Marktstraat 88, 8530 Harelbeke, tel. 056/73.70.72 (elke dag: 9-12 uur en 14-18 uur; ook op zaterdag; niet op zon- en feestdagen)

Religio-winkel De Branding,
Kerkstraat 22, 8400 Oostende tel. 059/23.67.44 (elke dag: 14-18 uur, ook op zaterdag; niet op zon- en feestdagen)

Liturgisch Centrum "De Wijngaard",
Begijnhof 4, 8000 Brugge, tel. 050/33.84.52 (maandag: 14-17 uur; van dinsdag tot en met zaterdag: 9-12 uur en 14-17 uur)

Ook kan je kaarten aanvragen via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
In dat geval zijn er twee mogelijkheden. De kaarten worden klaargelegd in één van de verkooppunten. De koper bepaalt zelf in welk verkooppunt dat moet gebeuren. Daar kan je die bestelde kaarten, binnen een periode van twee weken, afhalen en betalen .

Een tweede mogelijkheid is het versturen van de bestelde kaarten via de post. Dat gebeurt pas na betaling op rekeningnummer 733-0196090-83 met vermelding "kaarten Tabiblia". De organisatoren rekenen in dat geval € 1,50 aan portkosten aan. Wie kaarten via e-mail bestelt, krijgt in een e-mail-antwoord klare informatie over deze twee mogelijkheden.

De kaartenverkoop via e-mail eindigt op dinsdag 15 juni.
De kaartenverkoop in de verkooppunten vindt verder plaats tot en met donderdag 24 juni.
Een kaart in voorverkoop kost € 10.
Voor toegangskaarten op de avond van het bijbelevent (26 juni) betaal je € 12.
Wie in voorverkoop 10 kaarten aanschaft, krijgt een elfde kaart gratis. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken