Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Jongeren zoeken nabijheid

Jongeren zoeken nabijheid
ANTWERPEN (RKnieuws.net) - Het christelijk opinieweekblad Tertio brengt deze week een interview met Roger Burggraeve, professor moraaltheologie aan de KU-Leuven en teamlid van Eigentijdse Jeugd (EJ). Aanleiding voor het gesprek is het 40-jarige bestaan van het salesiaanse jongerencentrum van Eigentijdse Jeugd in Groot-Bijgaarden.
"Voor jongeren primeert de directe ervaring van de vriendschap. Anders gezegd: van nabijheid. Zij willen zich omringd weten door leeftijdsgenoten bij wie zij terechtkunnen om hun verhaal te doen. Zoals iedereen, en misschien nog explicieter, zijn zij op zoek naar vertrouwensfiguren, noem het biografische adviseurs", zegt Burggraeve.

"Het verlangen naar geluk wordt gepersonaliseerd en komt concreet tot uiting in de ontmoeting met mensen die zorgen voor een sfeer van geborgenheid, een authentieke omgeving waarin jongeren elkaar nabij kunnen zijn. Het zijn niet de grote en abstracte ideeën die overleven".

"Vanuit een zeker realisme benadrukken jongeren het nu-moment van de vriendschap. Met toekomst en duurzaamheid zijn zij in mindere mate bezig. Het verlangen is al aanwezig maar het is nog secundaur aan het verlangen naar nabijheid en vriendschap".

Jongeren zoeken naar genoegdoening in de directe beleving van het relationele, aldus Burggraeve. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken