Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Opperrabijn tevreden over Paus en Joods-Katholieke dialoog

Opperrabijn tevreden over Paus en Joods-Katholieke dialoog
ROME (KerkNet/Zenit) - De gezaghebbende joodse rabbijn van Rome, Elio Toaff, zegt zijn taak als rabbijn van de belangrijkste synagoge van Rome vaarwel. Toaff is niet enkel een bekend gezocht voor de Italiaanse joden, maar ook bij de katholieken.
De rabbijn is ondertussen 86 jaar oud maar voelt zich niet te oud om zich zorgen te maken over de huidige gebeurtenissen. Over de 11 september-aanslagen zegt hij: "Ik kon me nooit voorstellen dat zoiets ooit zou kunnen gebeuren. Uiteraard moet elke terreurdaad beantwoord worden met de vastberadenheid om recht te doen geschieden en de schuldigen te straffen. Maar dat alles leidt tot ontrust in de samenleving".

In een exclusief gesprek met Zenit zei hij over Jeruzalem: "Ieder probleem moet vreedzaam opgelost worden. Terwijl er oorlogshandelingen gesteld worden, kan men niets positiefs realiseren. Elke actie roept immers een reactie op die vaak nog ingrijpender is".

Over de joods-katholieke dialoog zegt hij: "Deze paus reisde naar Jeruzalem, hij stond voor de Klaagmuur en bad er. Dat zijn tekenen die op de joodse gemeenschap in heel de wereld indruk maakten en wel op een heel positieve manier".

Toch meent hij dat er ondanks de dialoog nooit volledige eensgezindheid zal zijn: "Noch aan de ene, noch aan de andere zijde. Vanuit mijn standpunt blijft deze dialoog een gebaar van beschaving die streeft naar ontmoeting, niet naar meningsverschillen".
 
 

 

Rorate Zoeken