Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Australische religieuzen boos op nuntius

Australische religieuzen boos op nuntius
BRISBANE (OLC/RKnieuws.net) - Australische religieuzen zijn verontwaardigd over een preek die nuntius Francesco Canalini hield tijdens een Mis voor leiders van religieuze congregaties. In zijn preek ging Canalini in op liturgische misstanden. Veel religieuzen vinden dat de bijeenkomst daarvoor niet de juiste plaats was. Tegenover het nieuwe medium CatholicsOnline spraken enkelen hun ongenoegen uit.
Een aantal religieuzen wilde enkel anoniem uitspraken doen. "De nuntius spreekt tegen een groep in Brisbane over liturgische praktijken van priesters. Waarom spreekt hij dan tot een groep waarvan driekwart geen priester is?" Een ander vond de preek bijdragen aan de "vervreemding" van de religieuzen die "substantiële werken blijven doen voor de Kerk."

De nieuwe president van de raad van congregaties, zuster Rosemarie Joyce CSB, wilde zich wel publiekelijk uitspreken over het voorval. "Het is waar dat sommigen ongelukkig waren met de preek van de nuntius. We zullen de tijd nemen om te overwegen of we nog een reactie geven," aldus Joyce.

Ironisch

CatholicsOnline merkt in haar artikel op dat de preek over misstanden "ironisch genoeg" zelf een liturgische misstand is. Een preek moet volgens de richtlijnen immers gaan over de lezing van de betreffende dag. De conferentie waar aartsbisschop Canalini sprak over liturgische uniformiteit sprak had als thema "Verschillen omarmen in een wereldwijde cultuur van angst."

Een woordvoerder van de 68-jarige mgr. Canalini wilde tegenover Online Catholics geen commentaar geven op de kwestie.
 
 

 

Rorate Zoeken