Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Column - Europees voetbal in Islamitische handen?

Is het u ook al eens opgevallen? Steeds meer grote clubs hebben  Arabische sponsors. En nu bericht het Katholiek Nieuwsblad dat Real Madrid om de ‘gevoelens’ van een grote Arabische, ik verondersteld islamitische sponsor te ontzien, het kruis uit het logo van de club verwijdert. 

Filosofie

Ik ben geen fanatieke voetbalkijker, maar mag toch graag met mijn zoon eens naar een Champions League wedstrijd kijken, en kan het als Nederlander in België ook niet laten om het Nederlands Elftal wat te volgen. En wat ik ook altijd aardig vind zijn de commentaren van de trainers te beluisteren, waaruit hun ‘voetbalfilosofie’ spreekt Ik durf zelfs te stellen dat hun filosofieën van een zekere waarde zijn voor het denken van voetbalminnend publiek, omdat ze niet zelden van een zekere levenswijsheid getuigen. En levenswijsheid, daar kunnen we met z’n allen wel wat van gebruiken. 

'Islamitisch geld'

Maar wat mij dus al enige jaren opvalt, is dat steeds Arabische en dus hoogstwaarschijnlijk islamitische shirtreclame in de competities opduikt. Toch opmerkelijk dat dit in Cambridge ooit bedachte typisch westerse spel nu opeens geld haalt uit de Arabische wereld om zichzelf te bedruipen. Niet dat ik iets tegen Arabische sponsoren heb, maar in de regel zijn dat dus ook geldschieters uit Islamitische landen. Ik wil ook niet voor ‘islamofoob’ doorgaan, maar het is toch opmerkelijk dat wij in Europa, een continent dat qua cultuur in zo hoge mate door het christendom geworden is wat het is  opeens ‘islamitisch geld’ nodig hebben om onze clubs van inkomsten te voorzien voor de torenhoge spelers- en trainers beloningen voor dit balspel.

Christelijk spel?

Ik waag me aan de stelling dat sport in hoge mate een ‘christelijke’ affaire is. De natuurlijke rivaliteit tussen steden en landen onderling wordt op een ‘geciviliseerde’ manier gekanaliseerd in een spel dat de deelnemers dwingt tot een behoorlijk deugdzaam omgaan met het leven, om in teamverband te opereren, om menselijke kwaliteiten van zelfbeheersing en bedachtzaamheid te beoefenen, maar ook de wil om een topprestatie te leveren en alles uit het menselijk kunnen te halen. Respect voor gezag van een trainer of van een scheidsrechter, respect voor regels, aanvaarden van terecht opgelegde straffen, tegen eigen verlies kunnen, omgaan met lichamelijk afzien: het zijn menselijke deugden die hier in beeld komen, die in niet geringe mate de christelijke deugden benaderen, zonder ze ‘exclusief christelijk’ te willen noemen. En ik stel vast dat de sportwereld zoals we die vandaag kennen, met grote clubs en goed georganiseerde competities, toch vooral een ‘westers‘ product is, geworden wat het is in een christelijke culturele context, niet in een bijvoorbeeld islamitische, boeddhistische of hindoeïstische cultuur. 

Denkwijze

De berichten rond ‘Real Madrid, eind november, geven mij aanleiding om dit thema maar eens aan te roeren, zonder nu gelijk paniek te willen zaaien. De ‘gevoelens’ van de Arabische sponsor moeten ontzien worden en daarvoor moet het kruis uit het logo van de ‘Koninklijke’ voetbalclub wijken: de grote club van Madrid, hoofdstad van een land dat weet wat islamitische overheersing kan betekenen, levert het kruis in voor geld. Ik vind dat toch een opmerkelijk feit, waarbij  je je afvraagt hoe ver we in Europa bereid zijn te gaan in het prijsgeven van onze christelijke cultuur, ten gunste van in dit geval de islamitische, omwille van het geld. Gaat de islamitische cultuur ons brengen wat de christelijke cultuur Europa gebracht heeft? We hebben ernstige redenen om daaraan te twijfelen, niet alleen vanwege islamitische fundamentalisten die met geweld de sharia willen opleggen aan mensen die daar niet op zitten te wachten, maar ook omwille van de gehele denkwijze die de Islam met zich meedraagt, ten aanzien van de mens en de mensheid, de plaats van fenomenen als wetenschap, onderwijs en ook sport, in de cultuur. 

Wake up

Maar opnieuw: geen islamofobie van mijn kant! Ik wil er meer een ‘wake-up call’ van maken, naar onszelf, wij Europeanen, westerlingen, die nauwelijks nog enig besef lijken te hebben van de onschatbare waarde van het christendom voor de mensheid. We hebben het slecht gedaan, de afgelopen decennia, in het overbrengen van die rijkdom op de huidige generaties. We hebben in feite onze identiteit verraden, door de zogenaamde ‘verlichting’ na te lopen, te doen alsof God niet bestaat en alsof Christus hoogstens maar een ‘goed mens’ was, en de Kerk oubollig. Het is hoog tijd voor een ‘nieuwe evangelisatie’ van onze eigen steden, regio’s, scholen, universiteiten, culturele instellingen, tot en met onze voetbalverenigingen. Niet om restauratie van wat vroeger was, maar om de fundamentele waarden waarop al deze culturele fenomenen gebaseerd waren niet definitief te verliezen, om uiteindelijk wellicht zelfs deze instellingen te verliezen en onszelf te verliezen. Wakker worden, dus, geloven, weer gaan bidden, en aan de slag met de herontdekking van onze christelijke wortels en het kruis terug een plaats te geven in onze samenleving. 

Vincent Kemme

PS. In afwachting van de nieuwe website van rknieuws.net vindt u dagelijks nieuws op onze Twitter- en Facebook-pagina's (u hoeft geen lid te worden). Onze excuses voor het ongemak. 

 
 

 

Rorate Zoeken