Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Verwachtingen voor de Kerk in 2015

Het nieuwe jaar is begonnen en het is wellicht interessant vooruit te kijken wat we van dit jaar voor de Kerk kunnen verwachten, verrassingen ten goede en te kwade daargelaten. Daarbij helpt ons de redactie van Rome Report, die in een overzichtelijk filmpje de zaken op een rijtje zet, voor zover het paus Franciscus en de wereldkerk aangaat. 

Kardinalen 

In februari zal de paus waarschijnlijk een tiental nieuwe kardinalen creëren, nu het aantal kiesgerechtigde kardinalen voor een eventueel conclaaf gezakt is tot 110. In België wordt er naar uitgekeken of de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, Mgr. André-Joseph Léonard, deze keer voor de rode muts in aanmerking komt. Mgr. Léonard zal in maart vanwege het bereiken van zijn 75-ste levensjaar zijn ontslag aanbieden aan de paus en er wordt natuurlijk al druk gespeculeerd over zijn opvolging en de snelheid waarmee de paus dat ontslag zal aanvaarden. Maar het kan ook zijn dat hem gevraagd wordt nog een paar jaar aan te blijven. Daarbovenop komt dan nog de eventuele verheffing tot kardinaal: we kunnen slechts afwachten wat paus Franciscus voor Mgr. Léonard in petto heeft.    

Op reis

Naast de hervorming van het bestuur van het Vaticaan vindt paus Franciscus in 2015 nog tijd om minstens vijf internationale reizen te maken: naar Sri Lanka en de Filippijnen en in het najaar naar de Wereld-gezinsdagen in Philadelphia, in de Verenigd Staten. Mogelijk bezoekt hij dan ook Washington en New York en spreekt hij de Verenigde Naties toe. In een interview heeft hij ook plannen aangekondigd om Afrika, drie Latijns-Amerikaanse landen en Frankrijk te bezoeken. 

In het Vaticaan

In het Vaticaan zal de paus de nodige aandacht besteden aan het Jaar van het Godgewijde Leven. Er zullen verschillende conferenties plaatsvinden die de rol en het belang van religieuze mannen en vrouwen zullen belichten. Begin 2015 wordt ook de tweede encycliek van Paus Franciscus verwacht, die over ecologie zal gaan. Vorig jaar zei hij daarover dat er nog wat meer tijd voor nodig was om recente wetenschappelijke gegevens in de tekst te verwerken. 

Gezinssynode

Maar de gezinssynode in oktober vormt wellicht de belangrijkste gebeurtenis die 2015 ons gaat bieden. U herinnert zich dat we volop in een ‘synodaal proces’ verwikkeld zijn, tussen de bisschoppensynode van oktober 2014 rond het thema: ‘De pastorale uitdagingen van het gezin in de context van evangelisatie’, en de bisschoppensynode van oktober 2015 met als thema ‘De roeping en de missie van het gezin in de Kerk en de moderne wereld’. Waar het op neer komt is dat het huwelijk en het gezin toe zijn aan een grondige ‘onderhoudsbeurt’ in het denken, spreken en pastorale handelen van de Kerk, met name in de Westerse wereld, waar niets nog evident is op op het gebied van relaties en de menselijke seksualiteit. Dat er nood is aan een nieuwe evangelisatie, niet alleen om het bestaan van God en zijn Liefde opnieuw aan de cultuur bekend te maken, maar ook Gods plan met man en vrouw opnieuw te belichten, leidt geen twijfel. Dat het gezin niet alleen voorwerp van pastoraal handelen en van herevangelisatie is maar misschien nog wel meer een roeping heeft om zélf cellen van nieuwe evangelisatie te zijn, geeft een uitdagend karakter aan het synodaal proces en aan wat er op volgen zal. Gelukkige en stabiele huwelijken en gezinnen kunnen levende cellen zijn van gelovig leven in de Kerk en ten dienste staan van de missie van de Kerk in de wereld, samen met bisschoppen, priesters en religieuzen. En Franciscus heeft ons geleerd dat het een vreugdevolle verkondiging moet zijn, wil die de wereld kunnen overtuigen. Mondhoeken omhoog dus, in 2015. 

Vincent Kemme

 

 

 

 
 

 

Rorate Zoeken