Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

3.600 aanwezigen voor bijbelevent in Kortrijk

3.600 aanwezigen voor bijbelevent in Kortrijk
KORTRIJK (RKnieuws.net, KerkNet) - Bijna vier volle uren genoten 3.600 aanwezigen in Kortrijk Xpo van Tabiblia. Een enthousiast publiek woonde intens deze veelkleurige finale van het ‘Jaar van de Verkondiging’ bij. “Dit was een feestelijk op muziek zetten van het blije nieuws van het evangelie. Of toch omgekeerd? De bijbel zelf liet zijn muziek horen in alle toonaarden”, genoot organisator Frans Lefevre. “Een uitstekende regie bracht de honderden ingrediënten tot eenheid.”

Een variatie in woord en beeld vormde de ideale mix voor dit frisse en hedendaagse podiumgebeuren in een puike regie van Bart Cafmeyer en een professionele productie van Twice. De bijbelboeken (Tabiblia is Grieks voor ‘de boeken’) stonden centraal.

De jongeren van de Izegemse Dansacademie onder leiding van Hadewijch Oplinus kleurden de Tabiblia-avond. In elk gedeelte verbeeldden zij een bijbels verhaal begeleidden ze de sprekers. Priester Geert Dedecker vertelde vanuit een hoge hoek van het decor hij het verhaal van de schepping, de uittocht en de verrijzenis begeleid door verrassende beelden op de beide reuzenschermen.
Willem Vermandere vertelde en zong. Huub Oosterhuis hield een stevige toespraak over exodus en ballingschap en het vocaal ensemble Collegium de Dunis zong drie van zijn uittochtliederen. Bart Van den Bossche zette de zaal in vuur en vlam met zijn slotnummer ‘Ga met me mee’ en de djembéklanken van Makelele mingi hielden die supersfeer vast. Knap waren de muzikale interpretaties van Arnold Sercu en Bart Verhelle en de bijdragen van pianist Geert Callaert.

Arnoud Raskin vertelde hoe zijn mobiele school de eigenwaarde bij straatkinderen weet op te krikken en Hilde Kieboom getuigde over het verrijzenisverhaal met twee heel concrete voorbeelden: een oude vrouw uit Antwerpen en een jonge moeder uit Mozambique. Ook twee aalmoezeniers van de Brugse gevangenis en van de moeder van een aidspatiënt brachten een indringende getuigenis. Barbara Dex, ‘The Shadow Voices’ en de jeugdharmonie Burleske onder leiding van José Deryckere besloten de avond met een opwindend gospelconcert. “Heel tevreden”, “modern en tof”, waren enkele van de vele positieve reacties bij de aanwezigen. Het nieuwe woord ‘Tabiblia’ heeft alvast zijn plaats gevonden in het diocesane vocabularium. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken