Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

EK-finale krijgt geëngageerde katholiek als scheidsrechter

EK-finale krijgt geëngageerde katholiek als scheidsrechter
LISSABON (RKnieuws.net) - Voor de Duitse scheidsrechter Markus Merk, die zondag de finale van het EK in Portugal fluit, zijn er belangrijkere zaken dan het voetbal. De geëngageerde katholiek zet zich in het dagelijks leven in voor het welzijn van Indiase schoolkinderen.
Of liever noemt hij zichzelf een 'praktiserend christen'. Het kruisje voor de wedstrijd is "mijn persoonlijke beginsignaal: het geloof in God geeft mij kracht voor het leven'', zegt Merk. Maar, voegt hij eraan toe, hij bidt niet rechtstreeks om een goddelijke ingeving, als hij op het veld een lastige beslissing moet nemen, soms in een fractie van een seconde.

Rechtvaardig en consequent

Rechtvaardigheid en consequent zijn staat voor hem in zijn werk hoog aangeschreven. "Ik moet ook de gezondheid van de spelers beschermen.''

Daarnaast relativeert hij de glitter en de gewichtigdoenerij van de voetbalwereld en de mate waarin miljoenen mensen erin opgaan. "Wat op het voetbalveld gebeurt, mag niet het beslissende zijn in ons leven.''

Kinderdorp

Aan het begin van een voetbalwedstrijd werkt scheidsrechter Markus Merk een klein persoonlijk ritueel af: hij knipoogt tegen de camera, slaat een kruis en kust zijn trouwring. Dan geeft hij het fluitsignaal voor de aftrap. Duitslands beste arbiter, die komende zondag de finale van het Europees kampioenschap in Portugal fluit, is een belijdend katholiek.

Geïnspireerd door geloof

In het dagelijks leven is Markus Merk tandarts in Kaiserslautern. Verder is hij, geinspireerd door zijn geloof, actief in de Stichting Indiahulp, die hij zelf mede heeft opgericht.

De stichting runt een kinderdorp in Sogospatty in het zuiden van India, met een school voor 170 leerlingen en een weeshuis met dertig kinderen.
Merk geeft er geld aan en reist zelf een- of twee keer per jaar naar India om het gebit van de kinderen te verzorgen.

IJdelheden

Het is dan wel eens moeilijk, zegt hij, om "je hoofd leeg te maken van de indrukken'' als hij daarna weer op het voetbalveld staat, omringd door profspelers die miljoenen verdienen. "Donderdag ben je nog in India, vrijdag kom je terug en zaterdag sta je weer in het stadion, waar het om ijdelheden gaat. Om de inworp vanaf de middellijn...''

Het is voor Markus Merk (42 jaar, getrouwd, een zoontje van vier) zijn vierde grote toernooi, na de Olympische Spelen in 1992, het EK in Nederland en Belgie in 2000 en het WK in Japan en Zuid-Korea twee jaar geleden. Hij floot eerder dit EK onder meer de bloedstollende wedstrijd Engeland-Frankrijk en het duel Denemarken-Zweden.

Scheidsrechter van het jaar

In Duitsland floot hij tot nu toe 240 Bundesliga-wedstrijden, dertig interlands en vijftig UEFA-bekerduels. Dat hem nu de eer van de EK-finale ten deel valt, heeft in zijn eigen land natuurlijk wel een bittere bijsmaak: dat kan alleen als Duitsland is uitgeschakeld.

Merk werd enkele weken geleden door de Duitse voetbalbond voor de vijfde keer tot scheidsrechter van het jaar uitgeroepen.
 
 

 

Rorate Zoeken