Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Afval mogelijk oorzaak dood begijntjes

Afval mogelijk oorzaak dood begijntjes
KORTRIJK (RKnieuws.net) - Het abnormaal hoge sterftecijfer van de begijntjes die vroeger in het Kortrijkse Begijnhof verbleven, kan mogelijk verklaard worden door de aanwezigheid van afval dat pottenen steenbakkers in de 16de en 17de eeuw achtergelaten hebben. Dat zegt
archeoloog Philippe Despriet die met de archeologische stichting Zuid-West-Vlaanderen tijdens de voorbije weken de tuin van het Kortrijkse Begijnhof onderzocht. Dat heeft het persagentschap Belga donderdag gemeld.

De eigenaar van het Begijnhof, het Kortrijkse OCMW, is bezig met de restauratie van het Unesco-erfgoed en vroeg daarom eerst aan de archeologische stichting om de omgeving te prospecteren.

"Al vanaf 1970 is het bekend dat in de ondergrond een en ander steekt", zegt Philippe Despriet. "Regelmatig werden er munten en keramiekscherven gevonden." Tijdens de voorbije weken dook dan ook een schat aan archeologisch materiaal op.

In de tuin van het Begijnhof stroomde vroeger een kasteelgracht en een stedelijke versterkingsgracht. "Die werden opgevuld met allerlei afval", aldus Despriet. "Uit de vondsten kunnen we afleiden dat dit zeker gebeurde tussen 1580 en 1622. Enerzijds steekt er erg veel
huishoudelijk afval van de begijntjes in de tuin, anderszijds is er industrieel afval van de diverse stedelijke ambachten." 70.000 scherven van onder meer voorwerpen in steengoed en majolica kwamen aan de oppervlakte, net als 6 kilogram aan munten uit onder meer de periode van Albrecht & Isabelle en uit de Spaanse vorstenperiode.

De opgravingen laten toe om een nauwkeuriger beeld te schetsen van het leven van de begijntjes. Er bestond al erg veel documentatie in archieven maar die kan nu aangevuld worden met de materiele vaststellingen.

Archeoloog Philippe Despriet vermoedt dat er een verband is tussen het hogere sterftecijfer dat hij vaststelde in diverse archivalia - waarin twee keer expliciet werd verwezen naar kanker - en de vondst van vervuilde grond. "Pottenbakkers die met loodglazuur werkten,
hebben hier hun afval gestort. En in de tuin en het naburige Begijnhofpark ligt het afval van steen- en kalkovens uit de 17de eeuw. Wellicht stierven de begijntjes dus door deze verontreiniging." (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken