Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus vraagt einde geweld in Oeganda en Soedan

Paus vraagt einde geweld in Oeganda en Soedan
CASTELGANDOLFO (RKnieuws.net) - Paus Joannes Paulus II heeft zondag na het Angelus opgeroepen om een einde te maken aan de bloedige conflicten in Afrika, in het bijzonder in Oeganda en de regio van Darfur in het westen van Soedan.
De paus riep nationale regeringen, internationale ngo's en organisaties, en de wereldgemeenschap op tot een groter engagement en vroeg de christenen om hun gebed en solidariteit.

Zo'n tweeduizend gelovigen die naar Castelgandolfo waren afgezakt, hoorden in de gutsende regen hoe de paus zich uitsprak tegen de inzet van kindsoldaten in Oeganda en opriep om de mensen er echte hoop op vrede te geven. Hij herinnerde eraan dat de mensen in het noorden van Oeganda al achttien jaar onder een oorlog gebukt gaan waarvan miljoenen mensen, in het bijzonder kinderen , het slachtoffer zijn.

De paus verwees ook naar het conflict in het Soedanese Darfur, waar de verhevigde burgeroorlog enkel meer armoede, vluchtelingen en doden brengt: "Hoe kunnen we onverschillig blijven?", vroeg de paus zich luidop af terwijl hij een beroep deed op de politieke leiders en internationale organisaties.

Recent nog stuurde de paus Mgr. Paul Josef Cordes, de voorzitter van Pauselijke Raad Cor Unum, als zijn speciale afgezant naar Darfur. Hij moet er zijn solidariteit met de lijdende bevolking duidelijk maken en de Soedanese regering aanzetten een einde te maken aan het geweld en de schendingen van de mensenrechten. Mgr. Paul Josef Cordes zal een aantal vluchtelingenkampen bezoeken en daarna verslag uitbrengen aan de paus.

Volgens schattingen hebben de aanvallen van de Arabische milities inmiddels al aan 30.000 mensen het leven gekost en 1 miljoen mensen op de vlucht gejaagd. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken