Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Indrukwekkende uitvaart slachtoffers gasramp

Indrukwekkende uitvaart slachtoffers gasramp
AAT (RKnieuws.net) - In Aat zijn woensdag na een indrukwekkende uitvaartplechtigheid in de Sint-Julienkerk zeven slachtoffers begraven die vrijdag omkwamen bij de gasramp in Gellingen. Mgr. Harpigny, bisschop van Doornik, leidde de plechtigheid. In zijn homilie stelde hij dat de dood van de brandweerlieden "door het paasmysterie van Christus een nieuwe zin" krijgt.
Kroonprins Filip, premier Verhofstadt, minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael, kamervoorzitter Herman Decroo en tal van andere notabelen woonden de uitvaartplechtigheid bij

Er waren duizenden personen waren naar Aat gekomen om de begrafenisplechtigheid bij te wonen. Er waren zo'n drieduizend brandweerlieden uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië en het buitenland. De brandweer van Aat verloor bij de ramp vijf manschappen.

Brandweerlieden volgden roeping

"Het echte graf van de doden is het hart van de levenden",
zei minister van Binnenlandse zaken Dewael bij het begin van de uitvaartplechtigheid. "Brandweerlieden zijn soldaten van het vuur. Ze volgen hun roeping en kennen de risico's, ze weten dat het gevaarlijk is en toch kiezen ze ervoor".

De Doornikse bisschop Mgr. Harpigny hield een opgemerkte
homilie. Hij riep onder meer op tot solidariteit. "De dood van hen die wij liefhebben, is verbonden met de dood van Jezus die zijn leven geeft uit liefde voor ons. De dood van onze dierbaren krijgt door het paasmysterie van Christus een nieuwe zin", aldus de bisschop.

Veiligheidsregels herzien

Burgemeester Bruno Van Grootenbrulle van Aat stelde dat het dringend tijd is om de veiligheidsregels te herzien. "De
families van de slachtoffers kunnen niet meer accepteren dat ze zolang moeten wachten vooraleer ze zekerheid krijgen over de toestand van de slachtoffers. De veiligheidsregels bestaan al lang, misschien wel al te lang".

Begrafenis

Na de uitvaartplechtigheid werden de kisten van de overledenen onder applaus de kerk uitgedragen tot aan het stadhuis. Daar werden ze in lijkwagens geplaatst en naar de begraafplaatsen gebracht.

De ter aarde bestelling gebeurde in intieme kring op de begraafplaats 'Lorette' even buiten de stad voor Electrabelwerknemer Michel Lambrix (50) en vijf leden van het brandweerkorps van Aat: Eddy Pettiaux (53), Jean-Pierre Laloy (37), Noël Merlin (56), Pierre Diricq (34) en Guy Lizon (32). Politie-inspecteur Pierre Dubois (47) werd in Boussu bij Bergen begraven, waar hij vandaan kwam.

De gasexplosie in Gellingen heeft 18 doden geëist. Woensdagavond verbleven er nog 55 zwaargewonden in gespecialiseerde brandwondencentra. De toestand van twee slachtoffers is nog steeds kritiek. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken