Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Vaticaan wil charter voor rechten vluchtelingen

Vaticaan wil charter voor rechten vluchtelingen
BRUSSEL (KerkNet/KIPA/EPD) - Kardinaal Renato Martino, de voorzitter van de Pauselijke Raad Rechtvaardigheid en Vrede, zei gisteren in een gesprek met de Italiaanse krant 'Corriere della Sera' dat er een charter moet komen over de basisrechten van migranten.
Martino vergelijkt het charter met het reeds bestaande charter voor gastarbeiders. De curiekardinaal deed zijn uitspraken naar aanleiding van de dood van 28 vluchtelingen. Die kwamen dit weekend om het leven toen ze vanuit Noord-Afrika per boot Italië probeerden te bereiken.

Grenzen van migratie

Kardinaal Martino meent dat zo'n charter ervoor kan zorgen dat er meer rekening wordt gehouden met het welzijn van de vluchtelingen. "Niemand mag eenzijdig maatregelen nemen, ten koste van de zwaksten".

Het charter kan tevens de grenzen van de migratie vastleggen. Maar dat kan niet zo gebeuren dat de landen, waar de migranten nu terechtkomen, in de eerste plaats de eigen welstand verdedigen.

Kruimels

Om de vluchtelingenstroom te keren, moeten de landen van de Europese Unie niet hun grenzen sluiten, maar meer investeren in ontwikkelingshulp. 34 jaar geleden verbonden die landen er zich toe om 0,7 % van hun BNP aan ontwikkelingshulp te besteden: "Maar die belofte komen ze op geen enkele wijze na".

In Italië zorgen besparingen ervoor dat er momenteel slechts 0,2 van het BNP aan ontwikkelingshulp besteed wordt: "Het noorden van de wereld geeft nog minder dan kruimels. Dat is werkelijk een schande".
 
 

 

Rorate Zoeken