Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kardinaal Danneels over kerk en media: "Katholieken hebben verstandige dingen te zeggen"

NIJMEGEN [AD, Rknieuws.net] - Kardinaal Danneels vindt het geen probleem om op televisie in amusementsprogramma’s te verschijnen. "Met humor kunt ge heel diepe dingen aanroeren". Kardinaal Danneels vertelde deze week in een lezing bij het Katholiek Instituut voor massamedia te Nijmegen over zijn ervaringen met de media. "Katholieken hoeven zich niet te schamen, wij hebben verstandige dingen te zeggen."
Het Algemeen Dagblad besteedde in een artikel uitgebreid aandacht aan het verhaal van de Belgische kardinaal. "De markt zet journalisten vandaag onder toenemende druk. De eerste prioriteit is winst maken, en dat doe je met snel nieuws en primeurs. Wel, de kerk heeft weinig nieuws te melden, want wij verkondigen al eeuwen dezelfde boodschap. En snel zijn we al helemaal niet."

Daarom is het volgens Kardinaal Danneels niet gemakkelijk voor de katholieke kerk om haar boodschap kwijt te raken in de media van vandaag. De verpakking lijkt vaak belangrijker dan de inhoud: het gaat er niet zozeer om wát je te zeggen hebt, maar eerder hoe je overkomt. De geestelijke boodschap van de kerk wekt nog maar weinig interesse. Als er al aandacht is voor de kerk, dan gaat die vooral uit naar de sociale stellingname van de kerk. Of de kerk wordt in het debat betrokken omdat het standpunt spanning in het verhaal brengt. "Door in een euthanasiedebat een vrijzinnige dokter en een bisschop tegenover elkaar te zetten breng je leven in de brouwerij. Men kan zich tegen iemand afzetten."

Toch heeft de kardinaal respect voor de media. "Ze zijn geen verlengstuk van de preekstoel meer - en dat is maar goed ook - maar een discussieplatform, wat zo ook zijn voordelen biedt." Hij verbaast zich er soms over dat de pers steeds bij hem aanklopt. "Er lopen in ons land veel bisschoppen rond die van bepaalde zaken meer weten dan ik, maar toch bellen de media altijd mij". Danneels vindt het volgens het Algemeen Dagblad geen probleem om van tijd tot tijd op de televisie te verschijnen, zelfs als het gaat om een amusementsprogramma. "Met humor kunt ge heel diepe dingen aanroeren". Maar het liefst heeft de Belgische kardinaal één-op-één interviews, want het is beter alleen aan het woord te komen dan samen met zes anderen.

Wie het hele artikel wil lezen kan terecht op de website van het Algemeen Dagblad:

<a href="http://archief.ad.nl/artikel?text=danneels&SORT=presence&ED=ola&PRD=3m&SEC=%2A&SO=%2A&FDOC=1" target="_blank">Klik hier voor het artikel</a>
 
 

 

Rorate Zoeken