Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

"Euthanasie ondermijnt democratie"

VATICAAN (KerkNet/CWN) – Wetten die euthanasie mogelijk maken ondermijnen de basis zelf van de democratie, omdat ze de intrinsieke waardigheid van de menselijke persoon niet erkennen. Dat schrijft de moraaltheoloog Gino Concetti deze week in L´Osservatore Romano.

“De waardigheid van de menselijke persoon die verdedigd wordt door internationale verklaringen en grondwetten van democratische staten, wordt vandaag tegengesproken door nieuwe culturele trends die individualistische en hedonistische criteria volgen”.
De moraaltheoloog meent dat de democratische staten door de erkenning van euthanasie hun eigen basiswetten op de helling zetten door de “waardigheid en bijgevolg de onschendbaarheid van de persoon in algemene termen, maar niet in absolute termen te omschrijven”.
Hij verwees in het bijzonder naar regeringen die een tegenstrijdig standpunt innemen door het “objectieve recht” van elke individu tegen te spreken met de “subjectieve belangen” van diegenen die tot euthanasie overgaan. “De juridische en medische cultuur die het primaatschap van de menselijke persoon aanvaardt kan zich niet neerleggen bij deze macabere tendens”.
Concetti verwijst naar België en Nederland die de stap gezet hebben naar een wetgeving die euthanasie toelaat”. “Daardoor”, zo schrijft hij, “ondermijnen ze hun eigen grondwet. (…)Zullen ook andere landen die trend volgen?”.

Bron: KerkNet-Vlaanderen
 
 

 

Rorate Zoeken