Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Senioren en religie

Senioren en religie
BRUSSEL (KerkNet/Cosmiverse) - Onderzoekers uit de Verenigde Staten besluiten dat godsdienst maar weinig invloed heeft op het welgevoelen of de doodsangst van senioren.Hun onderzoek toont naar eigen zeggen aan dat het geheim van tevredenheid en voldoening in het leven vooral schuilt in het feit dat men een levensdoel heeft waarin men gelooft. De resultaten van het onderzoek werden volgens Cosmiverse gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de "Gerontological Society of America".

Uit het onderzoek blijkt dat senioren zich op zich niet beter voelen door naar de kerk te gaan, tenzij hen dat het gevoel geeft dat ze een levensdoel hebben. Want in de dienst zitten zonder zich echt emotioneel erbij betrokken te voelen, leidt zelfs tot meer doodsangst én de neiging om alles wat hiermee te maken heeft, uit de weg te gaan. Wie wel naar de mis gaat en zich intrinsiek religieus betrokken weet, heeft wél een duidelijk levensdoel, bevredigende doelstellingen en gelooft ook dat zijn of haar leven echt de moeite waard is.
De studie toont aan dat senioren ook over andere manieren beschikken om zin en betekenis te geven aan hun leven. Voor velen is dat het gezin, voor anderen een voldoening schenkende job.
De onderzoekers stelden vast dat mensen die duidelijk zin geven aan het leven en welomlijnde doelstellingen nastreven ook veel beter omgaan met stress en minder last van depressies hebben. Mensen die hun levenseinde voelen naderen, zijn veel meer gespannen en heel wat ongelukkiger.
In hun besluit noteren de onderzoekers dat mensen intrinsiek meer moeten gemotiveerd worden. Dat kan onder meer door spirituele herbronning en bezinning. Waarmee ze meteen ook aantoonden dat senioren wel degelijk nood hebben aan een een algemene input van spiritualiteit.

Bron: Kerknet Vlaanderen
 
 

 

Rorate Zoeken