Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Aegon bood schikking na claim seksueel misbruik

Aegon bood schikking na claim seksueel misbruik
DEN HAAG (RKnieuws.net) - Aegon bood in 2000 de rooms-katholieke kerk een schikking aan in de kwestie rond de schadeclaim die voortvloeide uit het seksueel misbruik van een 12-jarig meisje door een priester uit het bisdom Rotterdam. Dat meldt de Haagsche Courant.
Aegon weigerde in eerste instantie het bedrag van 100.000 gulden te vergoeden, omdat de verzekeraar vond dat dit niet onder de afgesloten WA-verzekering viel. "Maar omdat we al 45 jaar lang een relatie hadden met de kerk, hebben we destijds een 50/50-regeling aangeboden. De kerk weigerde echter in te gaan op ons aanbod." Het jaar erna verbrak Aegon de banden met de kerk.

Het bisdom Rotterdam eist nu in een procedure voor de rechter dat Aegon het bedrag - vanwege de kosten van de kerk opgelopen tot 58.000 euro - alsnog vergoedt. Een woordvoerder van de RK-kerk stelt dat 'hoe vreselijk en verwerpelijk seksueel misbruik ook is' er sprake is van een verzekeringskwestie. "Wij zijn van mening dat dit valt onder de voorwaarden van de verzekering." Hij weigert in te gaan op de vraag in hoeverre dit ook moreel verdedigbaar is.

Een woordvoerder van Aegon zijn er verschillende redenen voor het afwijzen van de claim. "De kerk heeft toegegeven dat er meer zaken hebben gespeeld waarbij geen beroep is gedaan op de verzekering. Waarom nu dan opeens wel? Bovendien is nooit het dossier overhandigd en konden we dus ook niet inhoudelijk naar de zaak kijken."
 
 

 

Rorate Zoeken