Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Patriarch neemt ikoon in ontvangst

Patriarch neemt ikoon in ontvangst
MOSKOU (RKnieuws.net) - Kardinaal Walter Kasper heeft vandaag de ikoon "Moeder Gods van Kazan" overgedragen aan de Russisch-Orthodoxe patriarch Alexei II. Dat gebeurde in een viering van Maria Tenhemelopneming, dat zaterdag in de Orthodoxe Kerken gevierd wordt. Kasper, voorzitter van de Raad ter Bevordering van de Christelijke Eenheid, is namens paus Johannes Paulus II in Moskou.
De ikoon blijft voorlopig in een kapel in de woning van de patriarch. Er zal nog besloten worden wat er mee gaat gebeuren. "Als het klooster op de plaats waar de wonderen [rond het ikoon] begonnen weer is hersteld, zou de ikoon daar aan gegeven kunnen worden," aldus patriarch Alexei II. Nu zit er nog een tabaksfabriek op de plek van het voormalig klooster.

De patriarch meent dat de ikoon vele katholieken heeft geleerd om de Rusland, de Orthodoxe Kerk en haar culture erfenis te waarderen.

Betere relaties

<img src="img.php?t=rkn_gfx&id=1568" align="right" border="1" hspace="5">Na de viering dankte de patriarch paus Johannes Paulus II voor het teruggeven van de ikoon en hij sprak de hoop uit dat de teruggave de eerste stap was op het herstellen van broederlijke relaties tussen Moskou en Rome.

"We hopen dat de zaak niet beperkt zal worden tot de overdracht van de ikoon maar dat deze daad gevolgd zal worden door anderen, en dat onze relatie beter zal worden," zo verklaarde Alexei II tegenover de pers.

Een ontmoeting met de paus hield de patriarch nog af, dat zou moeten wachten tot de relatie hersteld is.
 
 

 

Rorate Zoeken