Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Filippijnse bisschop tegen twee-kinderen politiek

Filippijnse bisschop tegen twee-kinderen politiek
MANILLA (RKnieuws.net/Zenit) - De voorzitter van de Filippijnse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Fernando Capalla, is tegen een voorstel voor een twee-kinderen politiek. Tegenover AsiaNews stelde Capalla dat er volgens hem geen verband is tussen de grote gezinnen en de grote armoede in het land. Het voorstel is volgens hem "in tegenspraak met de cultuur van het leven."
"De kerk doet een beroep op de overheid om corruptie en armoede uit te roeien voordat ze de heiligheid van iedere familie aanvalt met de beheersing van geboorten," aldus Capalla. De wet is volgens hem "niet nodig" en ook "niet uitvoerbaar."

Het wetsvoorstel van parlementslid Edcel Lagman is omstreden. Doel is om de bevolkingsgroei van 2.36%, de hoogste ter wereld, af te remmen. Lagman wil geboortebeperking stimuleren door families die niet meer dan twee kinderen hebben financieel te belonen. Die belonging bestaat uit belastingvoordelen, voorrang bij studiebeurzen en een aantal kortingen.

Armoede bestrijden

Aartsbisschop Capalla bestrijdt dat het hoge geboortecijfer oorzaak van de armoede is. Hij wijt de armoede aan "corruptie, een gebrek aan onderwijs en zorg, oneerlijke verdeling van land en natuurlijke bronnen, hoge werkloosheid en de zware last van buitenlandse schuld."

"De Kerk is bereid om samen te werken met de overheid om de wortels van armoede aan te pakken en de authentieke ontwikkeling van de mensen te verzekeren, en niet de mensen achter te stellen voor het doel van ontwikkeling."
 
 

 

Rorate Zoeken