Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Zoektocht naar maker glas-in-loodramen parochiekerk Vianen

Zoektocht naar maker glas-in-loodramen parochiekerk Vianen
Vianen (Utrechts Nieuwsblad/Rknieuws.net) – Het echtpaar Tielen heeft tweeënhalf jaar gezocht naar de maker van de twintig glas-in-loodramen die in de parochiekerk Maria ten Hemelopneming in Vianen zijn aangebracht.
In het Utrechts Nieuwsblad vertelt het echtpaar Tielen over de zoektocht die zij hebben ondernomen en die hen uiteindelijk heeft geleid naar het antwoord op de prangende vraag: “wie is de maker van de ramen?”

Makers van glas-in-loodramen laten meestal op een niet al te opvallende plaats in een raam hun naam en productiejaar achter. Dit bleek echter niet te zijn gebeurd in Vianen. Tijdens open monumentendagen en historische markten werd telkens weer naar de maker van de ramen gevraagd. De behoefte om op die vraag een adequaat antwoord te geven werd voor het echtpaar Tielen steeds groter. Totdat zij met iemand in gesprek raakten die een kleinzoon bleek te zijn van een schenker van de ramen.

Onderzoek bij het museum Catharijne convent in Utrecht leverde het gewenste resultaat op: Hendricus Kocken (1882-1955) bleek de ontwerper van de ramen te zijn. (th)
 
 

 

Rorate Zoeken