Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Bisdom Haarlem kwaad over Hilversumse Clemenskerk

Bisdom Haarlem kwaad over Hilversumse Clemenskerk
HILVERSUM - Het bisdom Haarlem is kwaad over de beslissing van de Raad van State de Hilversumse Clemenskerk als Rijksmonument aan te wijzen. De kerk staat al jaren leeg, en het bisdom, eigenaar van het gebouw, wilde het laten slopen.
Daar werd een stokje voor gestoken door de activiteiten van de lokale stichting Vrienden van de Clemens, die ijverde voor een nieuwe (culturele) bestemming van de kerk, en het landelijk opererende Cuypersgenootschap. Door hun inspanningen kreeg de Clemenskerk een plaats op de lijst met rijksmonumenten.

"Frustrerend"

"Door de aanwijzing van de Hilversumse Clemenskerk als rijksmonument wordt beslag gelegd op ons bezit," zegt het bisdom Haarlem in een reactie op het besluit van de Raad van State. Het bisdom is vooral boos op het Cuypersgenootschap.

"Het Cuypersgenootschap treedt te pas en te onpas op," aldus woordvoerder Emiel Duijsens van de Advies- en Beheersstichting Kerkelijk Onroerend Goed R.K. Bisdom van Haarlem, eigenaar van de Clemenskerk. "Het is frustrerend. Zij hebben geen enkel oog voor de belangen van anderen, alleen maar voor de eigen doelstellingen. Het is irreëel. Waarom moeten wij in Nederland zoveel van deze zelfde soort monumenten hebben?"

Impasse

Door de impasse rond de Hilversumse Clemenskerk dreigt het negentig jaar oude gebouw verder te vervallen. Duijsens: "Als er geen nieuwe bestemming is, kan niemand van ons verwachten dat wij er geld insteken. We houden het gebouw alleen wind- en waterdicht."

Hij geeft toe dat de Clemenskerk langzaam staat te vervallen. "Maar dat is de verantwoordelijkheid van álle betrokkenen."

Juridische stappen

Het bisdom Haarlem, eigenaar van de kerk, beraadt zich op juridische stappen.

"Dit is geen op zichzelf staand geval. Deze problematiek geldt voor de hele kerkprovincie in Nederland. Misschien moeten we op Europees niveau juridische stappen ondernemen," aldus Duijsens.

"De bisschoppen vinden dat de Nederlandse staat ook oog moet hebben voor ónze problematiek", benadrukt hij. "Onze klacht is dat er door de aanwijzing als rijksmonument beslag wordt gelegd op ons bezit. Daardoor wordt de waarde in het economisch verkeer aanzienlijk minder".
 
 

 

Rorate Zoeken