Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Theologische studiedag over de eucharistie in Gent

Theologische studiedag over de eucharistie in Gent
GENT (RKnieuws.net) - De Dienst Vorming van het bisdom Gent organiseert op 13 oktober van 14 tot 18 uur een theologische studiedag over de eucharistie. De studiedag vindt plaats in het Vormingscentrum Guislain aan de Jozef Guislainstraat 43 in Gent.
Doel van de studiedag is om aan de hand van enkele verfrissende gedachten van twee sprekers en van de uitwisseling daarover opnieuw thuis te komen in de onvermoede rijkdom van de ´eucharistie´ en in wat deze kan betekenen voor de geloofsgemeenschap en het eigen leven. Theologische inzichten dus met praktische en pastorale relevantie.

Terwijl men zich doorheen de eeuwen in ingewikkelde theologische debatten en tevens in liturgische praktijk is gaan concentreren op Christus´ ´werkelijke aanwezigheid´ in brood en in wijn, is in de vergeethoek geraakt dat de gehele eucharistieviering ten diepste getekend is door Christus´ presentie. Ook wanneer mensen zich laten verzamelen tot volk van God, of wanneer zij het Woord beluisteren, is sprake van sacrament en van Christus´ werkelijke tegenwoordigheid.

"Feit is dat naast een dubbelzinnige praktijk ook een versmalde opvatting onstaan is over dit sacrament", aldus Dieter Van Belle van de dienst Vorming in Kerkplein, het informatieblad van het bisdom Gent.

De sprekers op deze studiedag zijn Paul De Clerck, die jaren lang directeur is geweest van het Institut Supérieur de Liturgie in Parijs, én Joris Polfliet, docent sacramenten en liturgie. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken