Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Bij ons" Lieve Heer op solder

BRAAMBOSRADIO BIJ ONS’LIEVE HEER OP SOLDER
BRUSSEL (RKnieuws.net) - Voor de uitzending van zondagavond a.s. na het nieuws van 19 uur op Radio 1 trok Braambosradio naar het Museum Ons’Lieve Heer op Solder in Amsterdam en sprak er met Judikje Kiers, directeur van het museum. Zij geeft toelichting bij de tentoonstelling ‘Verhalen Album, van doop tot dood’, een opmerkelijke tentoonstelling waarin de zeven sacramenten de leidraad vormen.
Museum Amstelkring, Ons’Lieve Heer op Solder, is het op een na oudste museum van Amsterdam en misschien wel het verrassendste. Het is een 17de-eeuws woonhuis met een kerk op zolder, dat in 1661 ontstond toen Koopman Jan Hartman drie achter elkaar liggende panden kocht. Op de begane grond en de eerste verdieping woonde hij met zijn gezin. De zolders liet hij verbouwen tot kerk. Die zolderkerk deed dienst tot 1887. Een jaar later werd er een museum gevestigd.

7 sacramenten

In het Museum Ons’Lieve Heer op Solder staan nog tot 3 oktober 2004 de zeven sacramenten van het katholieke geloof centraal. In zeven kleine presentaties, verspreid over het hele museum, worden de sacramenten toegelicht. Te zien zijn bv. een zilveren 18de-eeuwse godslamp, maar ook miniatuurvoorwerpen waarmee kinderen ‘priestertje’ speelden. Het is de eerste keer dat een Nederlands museum zo uitgebreid stilstaat bij dit onderwerp.

De voorwerpen die er te zien zijn, komen grotendeels uit de eigen collectie van het museum. Ze dateren uit de tijd voor het Tweede Vaticaans Concilie, al behielden enkele voorwerpen hun functie tot na het concilie.

Het museum Ons’Lieve Heer op Solder is gevestigd aan de Oudezijds Voorburgwal 40, op 5 minuten lopen vanaf het Centraal Station en de Dam.

Meer info: tel. 0031-20-624.66.04 en website: www.museumamstelkring.nl. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken