Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Abortusboot in 2006 terug naar Portugal

Abortusboot in 2006 terug naar Portugal
LISSABON (RKNieuws.net) - De abortusboot van de organisatie Women on Waves, die de afgelopen weken tevergeefs heeft geprobeerd in een Portugese haven aan te meren, gaat voor de verkiezingen in 2006 opnieuw naar Portugal. Dit zei oprichtster Rebecca Gomperts gisteren in de Portugese krant Publico.
"Ik kom met de boot in 2006 terug opdat de mensen zich zullen herinneren op welke wijze de regering met geweld tegen ons is opgetreden", zegt Gomperts. Volgens haar heeft minister Paulo Portas (zie foto), die marineboten op de abortusboot afstuurde, gedacht "dat de enige manier om met ons te communiceren, het gebruik van geweld is".

De Portugese minister meldde al eerder dat elk land het recht heeft om toe te zien, dat de wetten van het land worden gerespecteerd. Een Portugese rechtbank stelde de Portugese regering in het gelijk bij haar weigering de abortusboot toe te laten.

Doe-het-zelf abortus levensgevaarlijk

Gomperts verscheen op 7 september op de Portugese televisie. Hierbij legde ze uit hoe vrouwen zelf een abortus kunnen opwekken. Een actie die volgens de organisatie Maternidade e Vida (Moederschap en Leven) ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid en het leven van de moeder en het ongeboren kind.

Maternidade e Vida heeft daarop een aanklacht ingediend tegen Gomperts wegens het aanzetten tot illegale abortus. De aanklacht is door de Portugese autoriteiten welwillend ontvangen. Gomperts heeft de reactie van Portugal niet afgewacht en heeft het land inmiddels verlaten.
 
 

 

Rorate Zoeken