Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Spirituele prinsjesdagviering

Spirituele prinsjesdagviering
DEN HAAG (RKnieuws.net) - Met de jaarlijkse spirituele bijeenkomst van diverse religies en levensbeschouwingen op prinsjesdag behoort Nederland tot een “voorhoede” in Europa. Dat zei rabbijn A. Soetendorp maandag bij de presentatie van de vijfde interreligieuze prinsjesdagviering.
De bijeenkomst, georganiseerd door de Haagse Raad voor Levensbeschouwingen en Religies, is in 2000 in de plaats gekomen van de traditionele kerkdienst op de ochtend van prinsjesdag.

Dit jaar hebben joden, humanisten, hindoes, christenen, moslims en vertegenwoordigers van de spirituele beweging Brahma Kumaris een inbreng. Bij de viering in de Grote Kerk zijn elk jaar de premier en andere leden van het kabinet aanwezig.

Thema: “vreemde – naaste”

Het thema is dit jaar 'Vreemde-naaste'. Dit thema is gekozen vanwege de toenemende spanningen in onze samenleving.

“We zijn vaak vreemden voor elkaar, maar we zijn ook elkaars naasten”, legde voorzitter ds. J. Korf van de Raad uit. “Integratie is een probleem van ons allemaal”, zei Soetendorp. “Het onderscheid tussen allochtoon en autochtoon is overleefd.”

Beter tegenwicht tegen geweld en terreur

De bijeenkomst zet de dialoog tussen de godsdiensten, die zich in de marge van de maatschappij afspeelt, voor even “in het centrum van de samenleving”, zei Soetendorp, voorzitter van de inhoudelijke voorbereidingscommissie.

Het idee voor de interreligieuze viering komt volgens Soetendorp voort uit “het bewustzijn dat we de zachte krachten in onze religies en levensbeschouwingen moeten bundelen”. Die samenwerking biedt een beter tegenwicht tegen geweld en terreur dan “alle wapens die je kunt verzamelen”, aldus de rabbijn.

"Balkenende zou idee moeten promoten in EU"

Volgens Soetendorp zou premier Balkenende als fungerend voorzitter van de Europese Unie het idee van zo'n ‘interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst’ bij de opening van het parlementaire jaar onder de lidstaten kunnen verspreiden.
 
 

 

Rorate Zoeken