Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus leidt topontmoeting over Heilig Land

Paus leidt topontmoeting over Heilig Land
VATICAAN (KerkNet/VIS) - Paus Johannes Paulus II maakt zich ernstig zorgen over het lot van de christenen in het Heilig Land. Daarom heeft wordt woensdag onder zijn leiding in het Vaticaan een bijeenkomst gehouden over "de toekomst van het christendom in het Heilig Land". Uit Nederland neemt Bisschop van Luyn deel aan de top.
In het geweld tussen Israëli's en Palestijnen dreigen zij tussen twee stoelen te vallen. Het escalerende geweld zorgde de voorbije jaren voor een heuse exodus van christenen uit het Heilig Land en het Vaticaan vreest dat er binnenkort helemaal geen christenen meer zullen overblijven.

Tegelijk is het Vaticaan ervan overtuigd dat de christelijke gemeenschap, hoe beperkt in omvang ook, vanuit haar eeuwenlange aanwezigheid in de regio een bijzondere bijdrage kan leveren tot de rechtvaardigheid en de verzoening.

Toch luidt de belangrijkste vraag op deze bijeenkomst hoe de katholieke gemeenschap in de regio het best pastoraal kan ondersteund kan worden. Met de ontmoeting wil de paus ook eens te meer zijn "spirituele nabijheid" met de bevolking van het Heilig Land uitdrukken en mee het drama dragen, dat te vaak getekend is door geweld en discriminatie waarvan ze dagelijks het slachtoffer zijn.

Volgens de persdienst van het Vaticaan zal de paus zelf bijeenkomst, waarvoor de belangrijkste kerkleiders van Jeruzalem zijn uitgenodigd zelf leiden. Centraal thema is: "De toekomst van het christendom in het Heilig Land".

Deelnemers zijn de staatssecretarissen van het Vaticaan en hun nauwe medewerkers, de vertegenwoordigers en verantwoordelijken van de katholieke gemeenschap van de diverse riten in Jeruzalem, alle kardinalen van de Romeinse Curie, de pauselijke vertegenwoordigers in Jordanië en Israël en de vertegenwoordigers van de Bisschoppenconferenties, nationaal en internationaal, die in het bijzonder de situatie in het Heilig Land volgen.

Vanuit Jeruzalem wordt aan de bijeenkomst deelgenomen door S.B. Michel Sabbah (de Latijnse patriarch van Jeruzalem), S.B. Ignace Pierre VIII (de Syrisch-katholieke patriarch), Mgr. Paul Nabil Sayah (de maronitische aartsbisschop van Haifa en het Heilig Land, exarch van het Maronitische patriarchaat van Jeruzalem), George Khazzoumia (Armeens-katholiek vicaris van Jeruzalem), Archmandriet Mtanios Haddad (Grieks-melkitisch patriarchaal administrator van Jeruzalem), Paul Collin (Chaldees patriarchaal-exarch) en pater P. Giovanni Battistelli (van de Custodie van het Heilig Land).

Voor het internationale episcopaat wordt de bijeenkomst gevolgd door Mgr. Amédée Grab van de CCEE; Mgr. Adrianus Herman Van Luyn, vice-voorzitter van de ComECE, Mgr. Jorge Enrique Jiménez Carvajal van de C.E.L. AM, de voorzitter van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie Mgr. Wilton D. Gregory, Mgr. Jacques Berthelet van de Canadese Bisschoppenconferentie en de twee pauselijke vertegenwoordigers.
 
 

 

Rorate Zoeken