Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Mini-symposium over pastoor van Ars in Deventer

Mini-symposium over pastoor van Ars in Deventer
DEVENTER (RKnieuws.net) - De H. Joannes Vianney Parochie in Deventer viert volgende week het 75 - jarig jubileum. Het feest begint donderdag 16 september met een mini-symposium over de patroon van de parochie, de Heilige Joannes-Maria Vianney, beter bekend als 'de pastoor van Ars' (1786-1859).
Het symposium in de kerk aan de Rielerweg duurt van 14 tot 17 uur. 'Sprekers zijn onder andere de Utrechtse priester Henri Ten Have en de kleurrijke pastoor Berger - met hond - uit Den Haag', vertelt Albert Gelissen, de vice-voorzitter van het parochiebestuur. Na de inleidingen volgt een paneldiscussie. Voor deze middag zijn onder meer alle Vianney-parochies in Nederland - negen in totaal - uitgenodigd.

Multi-culti

Naast alle feestelijkheden met de mensen die verbonden zijn aan de parochie zet de Vianney de deuren open voor de mensen uit de buurt. 'Dat is ook de bedoeling van 'een parochie zijn' in deze tijd; naar buiten treden', zegt pastoor Limbeek. Met name de vrijdag en de zaterdag staan in het teken van 'multi-culti', zoals ook de buurt rond de parochie dat is, vervolgt hij.

Kinderen van de parochie én uit de buurt kunnen zich vrijdagmiddag uitleven met hoepelen en andere Oud-Hollandse spelletjes. Er is een springkussen en een ballonnenwedstrijd. 's Avonds is het Rielerhuus open voor alle jongeren van de parochie van (ongeveer) twaalf tot dertig jaar. De band Second Nature speelt van 20.30 uur tot middernacht.

Voor de zaterdag staat een fietstocht gepland. Ook buurtbewoners zijn van harte welkom. De tocht duurt van 13 tot 16 uur, met tussendoor een rustpauze. Opgeven kan vooraf bij de parochie of op de dag zelf. Na afloop is er soep, brood, koffie en thee in het Rielerhuus. Daar heeft de handwerkgroep ondertussen alle zelfgemaakte kaarten, speelgoed, borduur- en breiwerk uitgestald voor de verkoop.

Processie en eucharistieviering

De eucharistieviering, met medewerking van de koren van Vianney en Maria Koningin, plus het jeugdkoor, op zondag 19 september om 10.30 uur - en niet zoals gebruikelijk om 10 uur - is het hoogtepunt van het feest. Voorafgaand aan de mis maakt een processie, met (een beeld van) Joannes Vianney voorop, een rondje om de kerk. Onder de aanwezigen is kapelaan Willem Vrehe.

Na afloop wordt het parochiecadeau, gemaakt door kunstenares Irma Riemert, onthuld. En er is een gedenkboek, een geschenk voor alle mensen die betrokken zijn bij de parochie.
 
 

 

Rorate Zoeken