Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Libanon verbiedt verkoop "De Da Vinci Code"

BEIROET (RKNieuws.net) - De Libanese regering heeft de verkoop van het boek "De Da Vinci Code" verboden. De maatregel is het gevolg van protest van Rooms-katholieke leiders. Zij vinden het boek beledigend voor christenen en in strijd met de Libanese wet.
In de thriller ontrafelt een academicus de verborgen code achter schilderijen van Leonardo da Vinci. Hij ontdekt onder meer dat Jezus een relatie had met Maria Magdalena. <a href="http://www.opusdei.nl">Opus Dei</a>, een instelling in de Rooms-katholieke Kerk, komt er in het boek slecht van af.

Boekhandels moeten de Franse, Engelse en Arabische versies van het boek van hun schappen halen. De Arabische vertaling is pas tien dagen geleden verschenen, maar loopt al goed, aldus de uitgever, de Arabische Wetenschappelijke Uitgeverij in Beiroet.

Censuur

Bij Virgin Megastore in de Libanese hoofdstad is "De Da Vinci Code" een van de best verkochte boeken. Adjunct-directeur Roger Haddad hekelt de "censuur" die de overheid uitoefent. "Mensen moeten kunnen lezen wat ze willen. Dit boek is fictie en iedereen weet dat."

De Libanese wet verbiedt belediging religieuze gemeenschappen

Het Katholieke Informatie Centrum, dat protest tegen het boek heeft aangetekend, is blij met het verbod. "Er zitten passages in die de wortels van de christelijke godsdienst raken", aldus voorzitter Abdou Abu Kasm. Daarin staat dat Jezus Christus een seksuele relatie met Maria Magdalena had en dat zij kinderen hadden."

"Zulke dingen zijn moeilijk te accepteren voor ons, ook al is het fictie ", aldus Abu Kasm. "Libanon is een land met veel verschillende religieuze gemeenschappen en er zijn nog steeds wetten die belediging van de verschillende gemeenschappen verbieden."
 
 

 

Rorate Zoeken