Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Jubileumexpositie 50 jaar Ariënsgedachteniskerk

Jubileumexpositie 50 jaar Ariënsgedachteniskerk
ENSCHEDE (RKnieuws.net) – Het was de tijd van het Rijke Roomsche Leven toen de Ariënsgedachteniskerk werd gebouwd. Op zondag 26 september wordt, ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan de Ariënsgedachteniskerk, een jubileumexpositie geopend. De kerk werd in 1954 gebouwd en is ontworpen door architect Johan Sluijmer.
Meest in het oog springt de inrichting van één van de biechtstoelen. Achter de deuren is een sobere expositieruimte, gewijd aan de naamgever monseigneur Alphons Ariëns. Rondom een beeld van de geestelijke, is zijn zwarte toga met rode knoopjes tentoongesteld, de geborduurde rand van het priesterkleed, de oude bidstoel, een foto uit 1923 en het boek dat Jan Roes over Ariëns schreef. Alles stijlvol geschikt en verlicht achter glas.

De speciale expositie is zondag 26 september te bezichtigen.

Naast vele vergrote foto’s van de nieuwbouw is er een route uitgezet langs de kunstschatten en andere bezittingen die de kerk rijk blijkt te zijn. Wil Borkens en Wil Punte diepten uit de archieven in de kelderruimte ‘vergeten’ informatie op over ondermeer gebrandschilderd glas, scrafito’s, monstrans en kelken. Onder Ariëns bidstoel is een met potlood geschreven tekst: ‘J. Heurman, Glanerbrug, timmerman. Aan deze kerk gewerkt 2 Dec. 1953 tot Oct. 1954.’ De ambachtsman blijkt nog in leven en toont zich blij verrast met de naspeuring. ‘Ik heb op de bouw veel handtekeningen achter gelaten. Voor het eerst krijg ik nu een reactie.’

Heurman is met zijn echtgenote uitgenodigd voor de jubileumviering met hapje en drankje. ‘Krieg ik nao vieftig jaor toch nog een köpken koffie van de kerk.’ zo klinkt het in onvervalst Twents. (th)
 
 

 

Rorate Zoeken