Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Beelden ontmoeten elkaar in Museum Catharijneconvent

Beelden ontmoeten elkaar in Museum Catharijneconvent
UTRECHT (RKnieuws.net) - In het Museum Catharijneconvent in Utrecht loopt de tentoonstelling ‘Verstilde emotie. Beeldhouwkunst uit heden en verleden’. De befaamde middeleeuwse sculpturencollectie van Museum Catharijneconvent is geruime tijd niet te zien geweest, maar keert in deze tentoonstelling in volle glorie terug. De expositie wordt een spannende dialoog tussen beelden uit de middeleeuwen en beelden uit de 20ste eeuw van de Utrechtse kunstenaar Pierre de Grauw.

Aanleiding voor de tentoonstelling is een schenking van de kunstenaar en een aankoop door de Vereniging van Vrienden van Museum Catharijneconvent van verschillende werken van Pierre de Grauw. De kunstenaar woont in de buurt van Parijs en heeft een uitgebreid oeuvre van religieus beeldhouwwerk. Werk van de Grauw is te zien in kerken in Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland. De combinatie met de topstukken van Museum Catharijneconvent zorgt voor “zeven prikkelende ontmoetingen tussen oud en nieuw”.

Bijbel als inspiratiebron

Pierre de Grauw werd in 1921 geboren in Utrecht. Hij wil graag priester worden en loopt school bij de Augustijnen, waar hij ook leert tekenen en schilderen. In 1950 wordt hij, inmiddels ingetreden in de orde, uitgezonden naar Bagneux, vlakbij Parijs. Hij werkt er vele jaren als ‘vicaire’ (hulppastoor, kapelaan) en maakt er zijn eerste kunstwerken waarvoor hij bij gebrek aan geld soms afvalmateriaal van de spoorwegen gebruikt. Het atelier van Pierre de Grauw is het tuinhuisje van de parochiekerk van Bagneux, waar hij tot op de dag van vandaag werkt. Dat is bijzonder, want hij is ondertussen uitgetreden en gehuwd. Zijn belangrijkste inspiratiebron blijft de bijbel. Zeer kenmerkend voor zijn werk is zijn voorliefde voor thema’s uit het Oude Testament.

Dialoog

De verzameling oude sculptuur van Museum Catharijneconvent behoort zowel kwalitatief als kwantitatief tot een van de belangrijkste van Nederland. Ze biedt een uitstekend overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse religieuze sculptuur uit de middeleeuwen en de Renaissance.

Voor de tentoonstelling ‘Verstilde Emotie. Beeldhouwkunst uit heden en verleden’ zijn de mooiste beelden uitgekozen om in dialoog te gaan met de beelden van Pierre de Grauw. Vanaf het voorjaar van 2006 zullen deze topstukken van Museum Catharijneconvent weer permanent te bewonderen zijn. De vernieuwde vaste presentaties zijn vanaf dat moment weer toegankelijk voor het publiek.

Onlangs is ook de catalogus ‘Hout- en steensculptuur van Museum Catharijneconvent 1200 – 1600’ verschenen. Het boek, de aanleiding voor de tentoonstelling ‘Verstilde emotie’, is een uitgave van Waanders b.v. (Zwolle), telt 526 pagina’s in full colour en kost 120 euro. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken