Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Scheidend pastor Kerkhof: ´Iedereen ziet het zo somber, ik niet´

Scheidend pastor Kerkhof: ´Iedereen ziet het zo somber, ik niet´
MARIAPAROCHIE (RKnieuws.net) - Frans Kerkhof neemt afscheid van de Mariaparochie bij Tubbergen (zie foto). TC/Tubantia schetste een portret. De priester blikt met veel plezier terug op zijn priesterjaren.
De scheidende pastor laat vol overtuiging weten dat hij de tijd mee heeft gehad. Kerkhof: ‘Vooral de invloeden van het pastoraal concilie in Noordwijkerhout onder kardinaal Alfrink en het Vaticaans concilie onder paus Johannes XXIII hebben mijn leven als priester verrijkt. Door die nieuwe geest in de kerk - waarin vrouwen en mannen op basis van gelijkwaardigheid een plaats kregen binnen de kerkgemeenschap - ben ik zelf ook gegroeid. De omslag heeft mij verrijkt, mijn horizon verbreed en mijn relativeringsvermogen vergroot.’

Pastor Kerkhof komt uit een traditioneel katholiek gezin waarin het kerkelijk leven en betrokkenheid met de kerk een belangrijke plaats innemen. Op twaalfjarige leeftijd begint de jongeling aan zijn studie op het klein-seminarie. Om vervolgens, zoals hij zelf zegt, ‘de waarschijnlijk langst ingeschreven student’ te worden. Want door de oorlog en door ziekte raakte hij liefst zes jaar achterop.

Situatie niet hopeloos

Kerkhof relativeert de leegloop in de kerk. ‘Iedereen ziet het zo somber, ik niet. De situatie is echt niet hopeloos. Er zijn zoveel vrijwilligers. Ik zie zoveel enthousiasme om me heen. De mensen willen er bijhoren. De kerk is zeker belangrijk. De kerk is de inspiratie van Christus zelf, maar belangrijk te melden is dat ‘wie zaait zal oogsten’. Niet ík zaai, maar Christus heeft gezaaid. Met elkaar moeten we proberen condities te scheppen zodat dit vruchten afwerpt.’

Met een goed gevoel zegt de pastor terug te kijken op zijn priesterschap en zijn periode in de Mariaparochie. Want in de Mariaparochie stond hij aan de wieg van het eerste cluster binnen de gemeente Tubbergen, Albergen-Mariaparochie. Later met Fleringen uitgebreid tot het zogeheten FLAM-cluster. Ontwikkelingen die de pastor met een positieve inzet tegemoet trad. Over de parochie zegt hij: ‘Dit is een heel fijne parochie waar ik met heel veel plezier heb gewerkt. Een parochie waarin veel mensen meewerken. In beheer, liturgie, diaconie, catechese, avondwake en bezoekgroepen.’
Voor de vrijwilligers in het algemeen, maar zeker ook in de Mariaparochie heeft hij heel veel waardering.

Niet in de weg lopen

Zolang het kan, blijft hij wonen in de pastorie. Mocht er een andere priester komen, is hij weg. Al geruime tijd staat de pastor ingeschreven voor een woning. Na 1 januari trekt hij zich helemaal terug uit het clusterteam. ‘Och ja’, stelt hij nuchter vast, ‘het afscheid komt toch een keer. Ik heb de leeftijd om met emeritaat te gaan. Dat is ook goed. Je kunt beter weggaan op het moment dat ze zeggen ‘jammer dat ie gaat’ dan ‘het wordt tijd dat ie opkrast, ha ha.’ En verder: ‘Hopelijk wordt er binnen niet al te lange tijd een nieuwe pastor benoemd. Ik wil als emeritus pastoor best wat doen binnen het dekenaat, maar ik wil niet in de weg lopen.

Het thema zaaien en oogsten staat centraal in de gezinsviering op zaterdag 25 september om vijf uur ’s middags met medewerking van het kinderkoor (met kindernevendienst) en om zeven uur ’s avonds in de eucharistieviering met medewerking van het Jongerenkoor. Zondagochtend is er een plechtige eucharistieviering met het dames- en herenkoor. Na de viering volgt een receptie voor parochianen, genodigden en belangstellenden van elf tot één uur in restaurant Kampkuiper. Voor degenen die de receptie niet bij kunnen wonen, bestaat de mogelijkheid de pastoor na beide vieringen op zaterdag te feliciteren.
 
 

 

Rorate Zoeken