Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Hindoe-extremisten vallen religieuzen Moeder Theresa aan

Hindoe-extremisten vallen religieuzen Moeder Theresa aan
MUMBAI (RKnieuws.net) - Hindoe-extremisten hebben vrouwelijke en mannelijke religieuzen van de missionarissen van Naastenliefde, die door Moeder Theresa gesticht werden, aangevallen. Dat gebeurde in een dorpje dat voornamelijk door dalits bewoond is, in de Indiase deelstaat Kerala.
Het was de eerste keer dat vrouwelijke religieuzen door extremisten werden aangevallen. Sajan K. George, het hoofd van de Raad van Indiase Christenen in Bangalore, stelde de Hindoewereldraad en de BJP-partij van voormalig premier Vajpayee verantwoordelijk voor de aanval.

De missionarissen brachten met een ambulancewagen voedsel en andere hulp voor de bevolking. Bij hun aankomst werd de chauffeur tegengehouden en ondervraagd in verband met de redenen van hun komst. De man werd brutaal in elkaar geslagen. Daarna werden ook de vier vrouwelijke religieuzen aangevallen. Het kruis werd van hun hals getrokken en ze moesten later in het ziekenhuis worden opgenomen. Dankzij het moedige protest van enkele hindoevrouwen werd groter onheil vermeden.

De bisschop van Calicut, Mgr. Joseph Kalathiparambil, kondigde aan dat hij het voorval bij de plaatselijke overheid zal aankaarten.

Zuster Angelette, de plaatselijke verantwoordelijke van de zusters van Naastenliefde in Kerala, onderstreepte dat de zusters alleen maar hulp probeerden te geven aan de dalits, de armsten onder de armsten, die gemarginaliseerd en uitgesloten zijn. Zij verzekerde dat daarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen ras en godsdienst. Maar wellicht heeft het feit dat vele van deze dalits hindoe waren de woede gewekt van hindoe-extremisten, die daarin een poging tot bekering zagen.

De politie heeft na het incident 15 mannen gearresteerd voor de aanval tegen de missionarissen. De plaatselijke overheid krijgt het verwijt dat ze te weinig doet om de religieuze minderheden te beschermen, al kondigde de plaatselijke gouverneur van Kerala, Oomen Chandy, wel maatregelen aan tegen het toenemend extremisme. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken