Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Pastor Roel Nijland neemt afscheid

Pastor Roel Nijland neemt afscheid
ZENDEREN (RKnieuws.net) – Over drie maanden is het zover, pastor Roel Nijland neemt dan afscheid van de parochie Zenderen en Hertme. Nijland wordt 65 jaar en zet dan een punt achter zijn pastorale carriere.
Hij laat twee treurende parochies achter, want Nijland is een geliefde zieleherder. De parochianen waarderen hun pastor zeer. Hij heeft de kerk in Zenderen ‘gezelliger’ gemaakt met Karmelbeelden en met bijzondere kruiswegstaties vrolijkte Roel Nijland de kerk op.

Pastor Nijland heeft zich in Zenderen altijd op zijn plek gevoeld. ‘De mensen, het dorp, zij stralen een gezamenlijkheid uit. Iedereen kent iedereen, de dorpsbewoners weten van elkaars situatie’, zo typeert Nijland zijn parochie. Voor nieuwe (kerkelijke) activiteiten is snel een groep vrijwilligers bij elkaar te vinden.

Wonen bij de kerk niet noodzakelijk

Nijland, een geboren Hengeloër, begon zijn kerkelijke loopbaan als theologiestudent en na enkele omzwervingen als pastoor in Borne. Hier zou hij 7,5 jaar blijven. Naast het werk in de parochie heeft Nijland zich ook beziggehouden met het pastoraat in het Deldense verpleeghuis St. Elisabeth. De overstap naar Zenderen betekende ook een verandering van woonsituatie. Nijland woonde in Borne nog in de pastorie, in Zenderen niet meer. “Wonen bij de kerk is niet noodzakelijk. De scheiding tussen wonen en werk heb ik prettig gevonden. Wonen bij je werk is niet gezond en de mensen konden me altijd bereiken”, aldus Nijland.


Pastorale nabijheid en veel reizen onder druk

Over de toekomst van de kerk is Nijland niet optimistisch. Hierover zegt hij: “Tijden zijn veranderd, dus ook de organisatie rondom het katholieke gebedshuis. Had je vroeger de pastoor en kapelaan, nu wordt er in teamverband gewerkt. Pastores zijn verbonden aan meerdere parochies en een ieder heeft daarin een specifieke taak. Delden, Bentelo, Hengevelde, Sint Isidorushoeve, Beckum en Goor vormen zo’n verband”. De pastor reist dan als een soort uitzendkracht van de ene naar de andere kerk. Nijland is niet echt gelukkig met die ontwikkeling. ‘Als pastor kom je los van de parochie te staan. De één is er voor het opbouwwerk, de ander voor catechese of de diaconie. De parochie zelf wordt gerund door het kerkbestuur. Leken doen de mis. Tja, de oorzaak is gelegen in personeelsgebrek. Er zijn nog maar bitter weinig theologie-studenten en de kerk krimpt in. Dat is jammer. Zelf zou ik mijn studie zo weer over doen en weer voor deze roeping kiezen.’ (th)
 
 

 

Rorate Zoeken