Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

´Ik wil vooral de stenen laten spreken´

´Ik wil vooral de stenen laten spreken´
DIEREN (RKnieuws.net) - Naast predikant in Dieren en kerkbouwkundige is drs. Frans Ort ook een bevlogen verteller. Komende maanden neemt hij bezoekers mee naar vier kerkgebouwen waar hij vooral 'de stenen en het hout aan het woord wil laten'.
Behalve de St.Nicolaaskerk in Dieren worden in oktober en november ook nog drie andere kerken bezocht voor de cursus 'Sprekende Stenen'. Op vier avonden worden vier verschillende kerken bezocht.

Telkens wordt stilgestaan bij een belangrijk jaartal uit de geschiedenis van die kerk, veelal het jaar waarin die is ontstaan. Verder zijn er dia's over de bouwstijl en de religieuze kunst.

Achtergronden

Ort: "Het gaat me vooral om de grote lijnen en de achtergronden. Want voor iedere kerk zijn er personen met meer specifieke kennis dan ik die heb. Ook zal ik verschillende composities laten horen uit de verschillende bouwperioden. Hier in de St.Nicolaaskerk zal ik voor de toren Hildegard von Bingen (1098-1179, red.) draaien, Mendelssohn (1809-1847, red.) voor het schip en de Engelse componist Thomas Tallis (1505-1585, red.) voor het koor."

Op 21 oktober is de Hervormde Kerk in Rozendaal (1776) aan de beurt. Dan behandelt Frans Ort de typisch protestantse kerkinrichting. In Velp staat hij op 4 november in de Grote Kerk stil bij de negentiende-eeuwse kerkbouw en inrichting ('bankblokken'). Tot slot staat de Ontmoetingskerk in Dieren op het programma. Een modern kerkgebouw in de geest en de stijl van de jaren zestig van de vorige eeuw.
 
 

 

Rorate Zoeken