Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Secretaris Italiaanse bisschoppen vraagt erkenning religieuze erfenis Europa

Secretaris Italiaanse bisschoppen vraagt erkenning religieuze erfenis Europa
BRUSSEL (KerkNet/SIR) - Ook de secretaris van de Italiaanse bisschoppen, Mgr. Giuseppe Betori, pleit ervoor zei de erkenning van de Europese religieuze erfenis, in het bijzonder de christelijke wortels ervan, niet zomaar als een element van de traditie, maar als de erkenning van een bestaande realiteit te zien.
Mgr. Betori sprak onlangs tot de commissie van Buitenlandse Zaken van het Italiaanse parlement. Hij riep de Italiaanse bisschoppen eerder al op zich ervoor in te spannen dat er een expliciete verwijzing naar de christelijke wortels van Europa in de nieuwe Europese Conventie wordt opgenomen. Het christendom blijft immers een belangrijke inspiratiebron voor een grote meerderheid van de bevolking van het Europese continent.

Volgens Mgr. Betori moet dat in eerste instantie tot uiting komen in de erkenning van het recht van de kerken en religieuze gemeenschappen om zichzelf vrij en overeenkomstig de eigen statuten te organiseren, in de erkenning van de specifieke rol die ze spelen in de samenleving, en de erkenning van de status die ze onder de verschillende nationale wetgevingen bezitten. Hij verzekerde de Italiaanse parlementairen dat men op die manier geen geprivilegieerde status voor de Kerken wil bekomen, maar alleen hoopt te verhinderen dat ze gediscrimineerd worden.

Eenmaking

De oproep is volgens hem niet alleen een gerechtvaardigde oproep tot vrijheid, maar evenzeer een aanduiding dat de religieuze gemeenschappen zich achter de eenmaking van Europa willen stellen.
 
 

 

Rorate Zoeken