Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus op derde dag bezoek Slowakije: "wees beschermers van het leven"

ROZNAVA (RKnieuws.net) - Op de derde dag van zijn bezoek aan Slowakije vierde paus Johannes Paulus II samen met zo'n 150.000 gelovigen de eucharistie op een heuvel bij Roznava. Hij zegende een voormalige siamese tweeling; volgens de Slowaakse bisschoppen onderstreepte hij daarmee het verzet van de kerk tegen abortus.
De twee 3-jarige kinderen, Lucia en Andrea, werden in 2000 van elkaar gescheiden door een operatie. Ze werden door hun moeder bij de paus gebracht. De ontmoeting was volgens de plaatselijke bisschoppen bedoeld om de vreugde te laten zien van deze kinderen en hun moeder; vreugde die afwezig was geweest als er indertijd abortus zou zijn gepleegd.

Hoogste percentage abortussen

Slowakije had lange tijd het hoogste percentage abortussen ter wereld, 40 voor elke 1000 vrouwen. Onder het communisme werd abortus dikwijls toegepast als vorm van geboortebeperking. De laatste jaren is dit percentage steeds verder afgenomen, en de bisschoppen van Slowakije voeren actie om verder liberalizering van de abortuswetgeving te voorkomen.

"De Heer heeft gezegd 'gij zult niet doden', en de kerk kan dat nooit loslaten. Het is de wet van God", zei aartsbisschop Jan Sokol.

Kostbare gave

"Het leven is een kostbare gave dat beschermd moet worden vanaf de conceptie tot aan de natuurlijke dood", zei bisschop Rudolf Balaz vrijdag in een toespraak tot de paus.

Paus Johannes Paulus II bedankte eerder deze week de Slowaakse president Schuster voor het recente veto dat hij uitsprak tegen federale wetgeving die de abortusregeling meer gewicht zou hebben gegeven.

Beschermers van het leven

"Wees beschermers van het leven" zei de paus tot de verzamelde pelgrims uit Slowakije en de buurlanden. Ook veel Polen waren naar Roznava gekomen om de paus misschien wel voor de laatste keer te zien. "Jullie komst en jullie zingen vult mijn hart met vreugde" zei de 83-jarige kerkleider tot zijn landgenoten.

De conditie van de paus leek zaterdag weer slechter dan de dag ervoor. Nadat hij twee keer de draad was kwijt geraakt aan het begin van zijn preek, nam kardinaal Tomko het van hem over.

Respect

De zwakke gezondheid van de paus doet het respect voor zijn komst alleen maar toenemen onder de Slowaken. "We zien allemaal dat hij verzwakt is. Maar voor de Slowaken, waar hij op gesteld is, doet hij heel veel", zei president Rudolf Schuster die bij de eucharistieviering aanwezig was. (RV)
 
 

 

Rorate Zoeken