Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Vermoeide paus sluit bezoek aan Slowakije af met zaligverklaring

Vermoeide paus sluit bezoek aan Slowakije af met zaligverklaring
BRATISLAVA (RKnieuws.net/Kerknet) - Met de zaligverklaring van bisschop Basil Hopko en zuster Zdenka Shelingova, twee slachtffers van het voormalig communistische bewind in Slowakije, besluit de paus zijn bezoek aan Slowakije. Het vierdaagse bezoek trok een zware wissel op het uithoudingsvermogen van paus Johannes Paulus II. Toch leek de paus zondagochtend weer wat sterker.
De zaligverklaring van de twee Slowaakse martelaars had zondagmorgen 14 september plaats in Petrzalkakwartier van Bratislava. Het was het hoogtepunt van deze 102de buitenlandse reis van paus Johannes Paulus II.

De reis is zijn 3de officiële bezoek aan Slowakije en bleek veel te eisen van de conditie van paus Johannes Paulus II. De gezondheid van de 83-jarige paus was in de zomermaanden al behoorlijk op de proef gesteld door de extreem hoge temperaturen in Italië, en dit pausbezoek werd overschaduwd door zorgen over zijn conditie. Meerdere malen moest de paus het voorlezen van zijn teksten overlaten aan anderen.

Nieuwe kracht

Op de laatste dag van zijn bezoek aan Slowakije leek de paus echter weer nieuwe kracht opgedaan te hebben. Hij sprak tijdens de viering met duidelijke en luidere stem dan de dagen ervoor, en zette zijn woorden met gebaren kracht bij.

De paus leek met name kracht te putten uit de enthousiaste menigte, die hem met Slowaakse, Poolse, Oostenrijkse, Hongaarse en Vaticaanse vlaggen begroette. De eucharistieviering had plaats tegen de achtergrond van de grauwe gebouwen uit de tijd van het communisme; de stad die volgens de Slowaken werd gebouwd "zonder God".

Slachtoffers van het communisme

De nieuwe Slowaakse zaligen zijn bisschop Basil Hopko (1904-1976) en zuster Zdenka Shelingova (1916-1955). Allebei stierven ze als martelaar.

Mgr. Basil Hopko werd onder het communistische bewind gearresteerd en de Grieks-katholieke Kerk van Slowakije, die hij leidde, werd bloedig onderdrukt. Op basis van valse beschuldigingen werd hij daarna tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Uiteindelijk overleed hij aan de gevolgen van die gevangenschap. Later onderzoek wees uit dat men hem geleidelijk aan vergiftigd had.

Zuster Zdenka Shelingova was een modelreligieuze en verpleegster. Zij werkte in een staatsziekenhuis in Bratislava. Ook zij kwam in de gevangenis terecht en werd gemarteld, omdat ze vervolgde priesters had geholpen om aan het communisme te ontsnappen. Drie jaar later werd ze vrijgelaten, maar stierf enkele weken later aan de lichamelijke gevolgen van haar gevangenschap.

Stralende voorbeelden

De homilie van de paus prees de beide martelaren vanwege hun trouw aan het geloof en de kerk onder het communistische regime. "Allebei schitteren ze voor ons als stralende voorbeelden van trouw in tijden van harde en nietsontziende religieuze vervolging... Beiden kregen een onrechtvaardig proces en werden op onwaardige manier veroordeeld tot martelingen, vernederingen, eenzaamheid en de dood".

Om 17u.45 vindt op de luchthaven van Bratislava nog een korte afscheidsplechtigheid, waarna de paus met het pauselijke vliegtuig terug naar Rome vliegt. (RV)
 
 

 

Rorate Zoeken